Социални мрежи и виртуален свят без реалност: как се променя

...
Социални мрежи и виртуален свят без реалност: как се променя
Коментари Харесай

Александър Ненов: Метавселената може би ще бъде най-силният наркотик



Социални мрежи и виртуален свят без действителност: по какъв начин се трансформира животът на човечеството „ под диктовката “ на фирмите с цифров бизнес?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Александър Ненов , интернет бизнесмен:

“Една огромна част от хората живеят във виртуалната действителност, още от средата на 90-те години, когато започнаха чатовете с непознати хора в някаква друга точка на планетата. Започна да се приказва за виртуални връзки, за хора, които се женят през интернет, само че в никакъв случай не са се виждали. Тогава това беше една съвременна абстракция . В момента всеки едни от нас знае какво съставлява виртуалната действителност и си я носи в джоба.

Все по-често започваме да чуваме думи като метавселена и за една огромна част от хората не е доста ясно какво е това.

Хората си мислят, че в метавселената ще можем да живеем като във филмите. Имами си един аватар, седим у дома с каска или шлем, вградена в мозъка и основава чувства, които се проектират от тази каска в нашето тяло . Тогава в действителност ще можем да кажем, че сме били някъде във виртуалния свят и сме претърпяли нещо, само че ние ще го усещаме и физически.



Към този миг ние просто седим се един таблет, който е залепен пред очите ни, това са шлемовете, които се продават. Просто гледаме една електронна игра с не доста положително качество .

Концепцията е до момента в който си седим в хола нощно време да можем да си сложим каската на главата и да отидем да гледаме някакъв концерт на другия завършек на света, дружно с наши другари всеки, от които си седи в хола. Или пък да отидем в изложба или в ресторант, или пък на празненство.

Влизането в метавселена за всеки в бъдеще ще бъде неизбежно, освен поради това, че го има, само че и поради това, че ще предлага доста по-наситени сетивни прекарвания. Това е и най-големият риск на метавселеваната, тъй като опиатите съществуват с помощта на това, че те дават тъкмо това засищане на сетивата, от което хората имат потребност поради това, че живеят в техния сив и ужасяващ свят. Метавселената ще бъде може би най-силният опиат . “

Роботизирането

“Роботизирането на човек, изключително в ортопедията, с помощта на високите технологии, напредна извънредно доста в последните години. Имплантирането на чипове и различен вид технологии в нашите тела е нещото, което ще ни вкара в тази метавселена. “

Чуйте в диалога в звуковия файл какво би провокирало прекъсване на обществените мрежи.



Темата разяснява в “Нашият ден “ проф. Маргарита Бакрачева , психолог:

“Виртуалният свят в изражението в мрежата е станал безусловно неделим от всекидневието. Една от аргументите е, че в мрежата човек удовлетворява същите потребности, които удовлетворява в действителния свят – чувството за надзор и това за връзки с другите . Непрекъснатият информативен надзор води до още по-голямо търсене. “

Ако опиатът най-малко първоначално може да бъде разпознат в механизма на привикване и приучване, то тук последователно човек изпитва все по-голяма нужда от ново осведомително наличие . Бих го определила като прикрит опиат.

Разпознаването и признаването, че това е нещо, което не управляваме персонално, е стъпката на спирането на тази взаимозависимост. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР