Социалната комисия в парламента одобри на първо четене законопроекта за

...
Социалната комисия в парламента одобри на първо четене законопроекта за
Коментари Харесай

Социалната комисия прие на първо четене увеличението на пенсиите

Социалната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното публично обезпечаване за 2021 година, импортиран от служебното държавно управление. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи. Само от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Всички парламентарни групи заявиха, че между първо и второ четене ще внесат оферти, само че на този стадий е значимо процедурата да тръгне.

Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев показа предложенията за промени, като уточни, че те са пакет от ограничения, които целят трайно по-висок приход от пенсии както на сегашни, по този начин и на бъдещи пенсионери. С препоръчаните промени се подсигурява, че всички към 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат нарастване на пенсиите си, като междинното нарастване за един пенсионер е 64 лева Министърът разясни, че нарастване над 50 лв. ще получат 1 млн. 132 хиляди души, като междинното нарастване е към 86 лв.. 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лв. - приблизително 38 лв., като в това нарастване попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата активност и оптималната пенсия поради ограничаването от тавана.

Предвидена е смяна на прилаганата тежест за една година застрахователен стаж в пенсионната формула, по която ще се пресмята размерът на пенсиите, свързани с трудова активност с началната дата след влизане в действие на закона от 1 октомври 2021 година От началото на 2019 година тя е 1,2 на 100. Със законопроекта се планува увеличението й на 1,35 на 100, което съставлява нарастване приблизително с 12,5 на 100 на пенсиите.

Минималната пенсия се усилва от 300 на 340 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се покачва от 1440 лева на 1500 лева

От " ИТН " ще предложат минималната пенсия да стане 370 лв., по този начин тя ще е над линията на беднотия от 369 лв. за тази година. Според тях с предлаганата от служебното държавно управление актуализация най-ощетени са бедните пенсионери, защото те ще получат с 10 лв. по-малко от сегашната добавка от 50 лв. към пенсията поради коронавирус рецесията. За Има Такъв Народ предлагането на държавното управление е задоволително от позиция на акцента върху тежестта на осигурителния стаж, по тази причина от партията ще го поддържат, като си резервират правото да предложат по-висока минимална пенсия.

Председателят на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме " Мая Манолова, която не е член на комисията, само че гостува по тематиката, напомни, че партията към този момент е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите на база застрахователен приход за 2018 година и счита това за наложителна стъпка в предстоящ парламент, в случай че се цели правдивост и унищожаване на несъответствието сред старите и новите пенсии. От ИБГНИ си дават сметка, че в съответния миг предлагането на служебния обществен министър е вероятното предвид на обстановката и положението на държавната хазна, затова ще поддържат законопроекта, като ще внесат предложение за 369 лв. минимална пенсия. 

Деница Сачева от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили сподели, че от парламентарната група ще предложат 100 лв. месечно за всички пенсионери до края на пандемията, като това ще е целева помощ за пандемията. А промени в пенсионния модел би трябвало да се вършат от постоянен, а не от длъжностен кабинет, тъй като някой трябвало да поеме политическата отговорност. Това е и повода депутатите от ГЕРБ-СДС да се въздържат от поддръжка на законопроекта. Сачева означи, че в случай че до края на годината за предложенията са нужни почти 400 милиона лв., за идната година ще са нужни милиард и 800 милиона лв.. 

Хасан Адемов от Движение за права и свободи означи, че парламентарната група поддържа законопроекта с ангажимента, че го прави, тъй като би трябвало да започва процедурата. По думите му е почнало " наддаването " за минималната пенсия, в което Движение за права и свободи няма да взе участие, тъй като по този начин има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. Размерът на минималната пенсия се усилва с 13,3 на 100, а оптималният се подвига доста малко, като по този начин се демотивират младежите да вземат участие с действителни приходи в системата, счита той.

Цецка Бачкова от " Демократична България " разгласи, че ПГ на Демократична България ще поддържа предлагането на първо четене, само че ще внесе оферти сред двете четения. Тя смята, че не се вземат решение проблемите за ножицата сред старите и новите пенсии, макар безспорното достолепие на това, че законопроектът връща главните правила на пенсионното обезпечаване. Тя и сътрудниците ѝ също няма да вземат участие в " наддаванията " за минималната пенсия.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, който е и ръководител на комисията, заяви, че социалистите ще поддържат на първо четене актуализацията на пенсиите, тъй като това е стъпка в вярната посока, само че нарастването единствено компенсира 50-те лв., а не взема решение казуса с разликите сред старите и новите пенсии. Той очерта като неточност, че няма и намек за повдигане на оптималния застрахователен приход, а не това е бил замисълът на основателите на пенсионно-осигурителната система.

КНСБ смята, че с коефициент 1,35 би трябвало да се правят оценка единствено ефикасните години застрахователен стаж, а не общия брой години. Това е годно за случаите, когато в общия стаж има години на така наречен трансфорат стаж, т.е. стаж, който според от категорията труд е бил повишен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти. Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им би трябвало да се правят оценка със настоящия коефициент 1.2, тъй като в противоположен случай ще се получи по този начин, че хора с по-малък брой години ефикасен стаж ще получат много по-високо нарастване на пенсиите, сподели Ася Гонева от синдиката.

Министър Донев регистрира, че желаното нарастване на минималната пенсия до 369 лв. или 370 лв. ще докара до това, че над милион и 600 хиляди пенсионери или повече от 60 % от пенсионерите ще получават минимални пенсии, ще бъде подравнен приносът на пенсионерите, присъединяване им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, тъй като колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се обезпечават на действителни приходи. Според него не би трябвало да се вземат решение проблеми на общественото подкрепяне през социално-осигурителната система. " Няма остарели и нови пенсии, има пенсии, отпускани за настоящото тогава законодателство ", посочи министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР