Социалистите в България проведоха първия в историята си пряк избор

...
Социалистите в България проведоха първия в историята си пряк избор
Коментари Харесай

Прекият избор в БСП приключи с аудиозапис, много сигнали за нарушения и над 50% активност

Социалистите в България организираха първия в историята си директен избор за водач на Българска социалистическа партия. Според алената ЦИК основният въпрос за легитимността на вота е решен, откакто към 15 часа изборната интензивност е трансферирала нужните 50%. Неофициално от комисията предвиждат краен резултат от над 60%, а кой всред Корнелия Нинова и Кирил Добрев печели, ще стане ясно в неделя.

Потвърдиха се прогнозите за голям брой сигнали за нарушавания. Освен жалбите за авансово попълнени протоколи, преместени мобилни секции, разполагане на брошури и още редица операции, сянка на подозрение върху достоверността на резултатите хвърли аудиозапис от регион Красно село, който свидетелства за съзнателно нарушение на разпоредбите.

Изборният ден стартира в 7 часа, а претендентите в началото бяха петима. Георги Тодоров се отдръпна от присъединяване в изборите, а Красимир Янков и Валери Жаблянов приканиха за протест на вота. Около 16 часа беше оповестена и броя на гласуващите.

От петимата, чиито имена бяха изписани в бюлетините, гласоподаваха единствено Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Досегашният началник на партията даде вота си в СИК 1 на регион " Оборище ", а някогашният й заместител - в клуба на социалистите в Нови Искър.

Гласове в конкуренцията се зачитат и за другите двама претенденти - Валери Жаблянов и Красимир Янков, само че самите те трансфораха присъединяване си във фиктивно, откакто приканиха своите поддръжници да не вземат участие в избора. Целта им е резултатите да бъдат оповестени за невалидни и по този начин да се спре опороченият от подозрение за фалшификации опит за директен избор на ръководител. Подобни претекстове уточни и различен претендент, който се отдръпна - Георги Тодоров.

" Гласувах за мощна и единна Българска социалистическа партия. Гласувах Българска социалистическа партия още веднъж да е победител, тъй че хиляди да се гордеят с нея ", сподели още той и добави: " Прилича ми малко като в казармата, където получавах заповеди да копая от оградата до обед. В случая, ние гласуваме от сутринта, до момента в който изберем ръководител. Надявам се всички социалисти да са във форма ", разяснява Кирил Добрев, откакто упражни правото си на глас.

Корнелия Нинова гласоподава в регион " Оборище " в столицата, като дружно с нея дойдоха народни представители от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Видях го с очите си по време на срещите ми в страната, нашите членове желаят директния избор, значимото е да излязат и да упражнят вота си и да сме им основали условия за това ", сподели Нинова и прикани социалистите да гласоподават умерено и умно. " Днес всеки глас е значим, от вашия глас зависи ориста на Българска социалистическа партия и бъдещото на България ", съобщи Нинова. Тя уточни, че е гласувала тъкмо по тази причина - мнението на всеки да бъде значимо.

От партийния ЦИК стопираха да пресмятат изборната интензивност, откакто към 15 часа оповестиха, че тя е 56.1%. За да може вотът бъде годен, е належащо дали своят вот да са над половината от членовете. Затова от комисията считат, че изискването за легитимност на вота е изпълнено.

Активността през днешния ден беше директно обвързвана с най-важния въпрос за социалистите - какъв брой тъкмо членове на партията могат да гласоподават. Шефът на алената ЦИК Емил Войнов призна, че даже при започване на вота не е бил осведомен с точната численост, която беше посочена от него едвам в късния следобяд - 80 901 членове.

Предупрежденията за други клопки, заложени от метода на осъществяване на избора, откриха изражение в редица сигнали до партийната комисия, подадени денем. Искане за анулиране на вота бе получено от секцията в столичния регион Красна поляна, а повода - гласуването е почнало без наличието на членове на изборната комисия .

" Кутията бе залепена без подписи. В 7,05 часа при дали своят вот 3 души се появи ръководител на СИК, а в 7,35 часа се появи секретар на СИК, при дали своят вот 12 индивида ", гласи сигналът.

Според него, откриването на изборния ден се е правело до 8 часа при съществуването на най-малко половината членове на СИК. Началото на изборния ден е почнало в 7 часа в наличието на член на СИК и ръководител на Районен съвет, а кутията е била залепена без подписи.

Именно секцията в Красна поляна е в основата на сигнал, подаден от екипа на един от претендентите. В YouTube беше публикуван аудиозапис, който свидетелства, че ръководителят на Българска социалистическа партия в региона Евгений Белий не позволява покровител на Кирил Добрев да наблюдава гласуването .



В записа се чува по какъв начин Белий споделя на покровителя, че няма да го допусне с него по домовете. Въпреки че покровителят упорства да се работи по разпоредбите, Белий отхвърля: " По домовете няма да те пусна да дойдеш с мен. Аз ти го споделям най-отговорно ".

В столичния регион " Средец " пък са пуснати тъжби за авансово попълнени протоколи.

Кирил Добрев сигнализира и за други странности в изборния ден.

" Има много сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме много сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са дали своят вот 30 души. Това са някакви гении, които за към 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е дал своя вот ", сподели Добрев, като по думите му мобилната секция във Варна би трябвало да обиколи 418 адреса, съгласно него това е за Рекордите на Гинес.

В отговор от аления ЦИК оповестиха: " Обсъдена е и основаната прекалено огромна секция в регион " Приморски " във Варна, което слага под подозрение дали могат да бъдат обиколени с две преносими изборни кутии в изборния ден ".

В комисията е подадена и тъжба за пропагандни материали с лика на Корнелия Нинова на масата на секционната изборна комисия.

Участващи във вота са изразили и неодобрение от екипите на партийната телевизия БСТВ, които неприкрито работят за Корнелия Нинова, само че снимат свободно гласуващите и по този метод е допустимо да се оказва напън.

Социалисти показаха учудването си и от внезапното увеличение на изборната интензивност в най-необичайната част от деня - горещите обедни часове. Пример е Монтана, където в рамките единствено на половин час гласувалите са се нараснали от 187 на 325-има. Необичайно висока е интензивността и в региона като Берковица, Чипровци и Бойчиновци, а в Георги Дамяново в секцията е имало единствено един човек - ръководителят на комисията.

Сянката на подозрение няма да изчезне елементарно и при каквото и да било развиване крайният резултат може да бъде оспорван в съда, както се заканват част от представителите на все по-широката съпротива в Българска социалистическа партия.

В разгара на антиправителствените митинги и на фона на приближаващите парламентарни заплахата от невиждано оборване на резултатите слага партията в комплицирана обстановка да дава отговор на подозренията за използване на същите изборни способи, за които самата тя упреква ръководещите от ГЕРБ. В този дух, по време на визитата си в Кърджали по обед министър председателят Бойко Борисов разяснява вътрешния избор в Българска социалистическа партия: " Те желаят да създадат идващите избори, та не могат да си създадат своите и се упрекват в операция, неистина и машинация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР