Социалдемократическият министър-председател на Дания Мете Фредериксен се задържа на власт

...
Социалдемократическият министър-председател на Дания Мете Фредериксен се задържа на власт
Коментари Харесай

Датската левица победи на изборите с минимална преднина

Социалдемократическият министър-председател на Дания Мете Фредериксен се задържа на власт на парламентарните избори, извършени през вчерашния ден, откакто левият блок в страната завоюва болшинство от един мандат, демонстрираха окончателните резултати.

" Много, доста съм щастлива ", съобщи Фредериксен, която е на власт през последните четири години, рано тази заран, пристигайки в Народното събрание, с цел да поздрави поддръжниците си, съобщи Агенция Франс Прес.

Последните преброени гласове на оспорваните избори дадоха на " алената " партия на Фредериксен 87 места в континентална Дания, а още три пристигнаха от самостоятелните отвъдморски територии Фарьорски острови и Гренландия, с което блокът получи болшинство от 90 места в 179-местния парламент.

Десният " наследник " блок - неофициален демократичен и закостенял алианс, подсилен от три популистки партии - завоюва 72 места в континентална Дания и едно на Фарьорските острови.

Победата в последния миг попари очакванията на новосъздадената центристка партия " Умерени " да стане ръководеща - роля, която изглеждаше, че ще заеме, до момента в който Фредериксен не си обезпечи болшинство.

Изборите бяха провокирани от " рецесията с норките ", която завладя Дания, откакто през ноември 2020 година държавното управление реши да умъртви към 15 милиона норки в страната заради опасения от мутирал вариант на новия ковид.

Решението, обаче, се оказа нелегално и партията, подкрепяща държавното управление на малцинството на социалдемократите на Фредериксен, заплаши да го смъкна, в случай че тя не свика избори, с цел да си върне доверието на гласоподавателите.

Предизборната акция беше доминирана от опасенията за промените на климата, инфлацията и опазването на здравето, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР