Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966

...
Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966
Коментари Харесай

Цацаров с горещ коментар за делото срещу Прокопиев и процедурите срещу Божков, Стайков и Арабаджиеви

Сотир Цацаров  Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си обучение приключва в бе определен за ръководител на КПКОНПИ с гласовете на 165 народни представители. Преди това той бе основен прокурор на Република България.

Агенция Блиц го потърси по серия горещи въпроси от последните дни. Ето какво съобщи той.

-Г-н Цацаров, Как ще коментирате оправдателната присъда, която Специализираният съд произнесе във връзка с Иво Прокопиев?

- Както се разяснява всеки правосъден акт. В последна сметка присъдата е такава каквато е. Може би е задоволително да бъдат представени двама души. Единият, да го нарека по този начин е моят правоприемник на поста господин Гешев, който доста тъкмо сподели през вчерашния ден, че една дребна борба е изгубена, само че войната никога не е и продължава. И тя не е персонална война, нито пък е война против свободата на словото, както в доста случаи трябваше да бъде показан този правосъден развой.

Другото, което трябваше да се каже, го сподели наблюдаващият прокурор по делото. Колегата сподели, че има време за говорене и има време за безмълвие. Не, тъй като в съответния случай няма какво да се каже, тъй като прокурорското говорене е говоренето в правосъдната зала. Разбрах, че прокуратурата ще стачкува тази присъда. В последна сметка аз бих споделил, че борбата не е завършена. Нека има влезнал в действие правосъден акт и тогава ще се вършат съответните заключения.

Иван Гешев: Загубихме дребна борба, само че ще спечелим войната против корумпираните политици

- Смятате ли, че правосъдните институции са овладени от Лозан Панов и доближените му, и работят в една посока?

- Ще Ви отговоря по този начин. Първо във връзка с господин Лозан Панов в никакъв случай не съм влизал в персонални борби. Да споделям това, което мисля за него, съм го направил доста от дълго време. Казал съм няколко пъти както във връзка с личностните му качества, по този начин и за това, което прави или не прави, за жалост второто е повече като ръководител на Върховния касационен съд.

По отношение на правосъдната власт и нейното преодоляване, в случай че се върна на предния ви въпрос мога да отговоря за съда или положително или нищо. Това е коментарът в съответния случай на присъдата. Това е правосъден акт, той заслужава почитание. Толкова. Но и той не е финален. Съдебната власт от дълго време е станала територия.

- Каква територия?

-Територия на борба сред тези, които се пробват да овладеят една част от правосъдната власт и сили, които влагат в тази борба избран политически смисъл. Ясно е, че на съда в доста случаи се гледаше като на територия на едната част. Това не е тъй като се е поставило естествено, а тъй като по ред аргументи някои политически сили са решили, че може би сходно разделяне им е комфортно. Да, това е послужило до един миг. Същевременно опитите да бъде политизиран съда и опитите някогашните ми сътрудници съдии да бъдат показани като хора, които извършват непозната воля са меко казано позорни.

За господин Панов мога да кажа или положително или нищо. Добро не мога да кажа, само че нищото за жалост става от ден на ден.

- КПКОНПИ работи интензивно против голям брой предприемачи, които се смятаха за недосегаеми по време на демократичния преход отпред с Миню Стайков и Баневи. Вашите чиновници им постановиха запори за десетки милиони левове. Каква ще е развръзката по тези проблеми?

- Работата на Комисията е в резултат на работата на една друга институция - прокуратурата. Следователно според закона, случаите в които е повдигнато и предявено обвиняване и постановлението дойде тук, стартира процедурата по Закона за лишаване на нелегално добито имущество.

Във фокуса на медийното внимание са условно фигурите на по-крупните подсъдими. Това са Миню Стайков, Арабаджиеви и прочие. Но би трябвало да кажем ясно, че каквото за тях, това е и за другите обвинени. Процедурата е една и съща за всички, без значение дали се касае за Миню Стайков или за обвинен за разпространяване на опиати. Има разлика, само че тя е в размера на отнетото имущество, само че процедурата е една. Нека не считаме, че Комисията работи единствено във връзка с крупни фигури! Нека да е ясно, че Комисията работи по идентичен метод по отношение на всички лица, на които прокуратурата е повдигнала обвиняване. Не може да се смята, че Комисията има изборен метод.

- Може ли да обясните ясно на българското общество за какво запорите във връзка с Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от се постановат от Национална агенция за приходите, а не от ръководената от Вас комисия?

- Защото процедурата е такава и законът е подобен. При покачване на съответното обвиняване и изпращане на постановлението за него стартира инспекция. Междувременно Наказателно-процесуален кодекс и данъчните закони дават напълно други по-бързи и изпреварващи пълномощия на органите на прокуратурата и данъчната администрация. Пристигането на едно разпореждане тук никога не значи започване на незабавни дейности по лишаване на имущество. Напротив - по силата на Закона стартира инспекция.

Висш съдебен съвет с декларация против опасността на Божков към проверяващия го прокурор Ангел Кънев

Ако тази инспекция в границите на 2 месеца откри, че е налице основна разлика сред законни доходи и разноски, едвам тогава стартира производството по нелегално лишаване на имущество. Проверката може да продължи и много дълъг интервал от време, според от имуществото на лицето.Това произвеждане стартира с налагане на запор. Едната процедура е надалеч по-изпреварваща от другата. Това е повода.

- Достатъчно добре предпазени ли са правата на обвинените лица от анонимни сигнали, които постъпват в КПКОНПИ?

- На предното си съвещание Комисията одобри за първи път от 2013 година Правила за приемане и разглеждане на сигнали за корупция или спор на ползи, както и за отбрана на подателите на сигнали. Мисля, че от есента, когато бъде въведена новата интернет страница на КПКОНПИ, ще има опция сигнали да се подават и непосредствено по онлайн път. Преди да отговоря на въпроса Ви, мога да кажа, че за жалост има разбиране, че тук могат да се подават безусловно всевъзможни сигнали против лица и то освен за корупция. Трябва да кажем напълно ясно, че компетентността на Комисията се простира единствено и само във връзка с лица, които заемат висши държавни длъжности и само и единствено за корупция. Всички други сигнали се препращат по надлежния ред на съответните способени органи - прокуратура и Министерство на вътрешните работи.

Въведени са извънредно прецизни правила за приемане и вписване на сигналите, и за неразкриване самоличността на подателите им. Подателите на сигнали са известни единствено в случаите, когато те се изпращат по подготвеност на прокуратурата. В тези случаи е изцяло обяснимо лицето, което е потърпевшо от закононарушение или е подало сигнал, да бъде известно на органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, тъй като те не престават дейностите по следствието и с присъединяване на това лице.

Във всички останали случаи, да вземем за пример в случай че се подаде сигнал за неправда в министерство и се окаже, че той не е от нашата подготвеност, а да речем от компетентността на Инспектората на съответното министерство, сигналът се изпраща там, без обаче той да съдържа каквито и да е данни за подателя. Предписаното от Закона за отбрана на подателите се извършва прецизно от Комисията.

- Казахте, че Комисията работи по идентичен метод за всички. Означава ли това, че ще действате безкомпромисно и против министри, за които се потвърди, че са взели участие в корупция?

- Истината е, че никое лице по отношение на което тече инспекция било за корупция, на имущество или спор на ползи не приема, че по отношение на него метода е подобен какъвто е във връзка с други. Но гаранция в последна сметка е законът. Дали имуществото е на Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от, дали имуществото на Миню Стайков или на някое друго лице, процедурата е една и съща и тя е по този начин конструирана, че да не разрешава отклонения. Да, от тази процедура имаше доста неодобрение. Имаше огромно неодобрение и във връзка с така наречен гражданска конфискация и независимостта й от наказателното произвеждане.

Основният център и източник на неодобрение бяха обвинени разполагащи с медийни благоприятни условия и несъмнено наранени от този закон.

- Очаквате ли, че флагманът на издателската група, който непрекъснато твърдеше, че медиите му са запорирани да ги насъска против Вас, поради доволната му усмивка през вчерашния ден от оправдателната присъда?

Оправдаха Дянков и Прокопиев на пъва инстанция по делото „ EVN”

- Първо, не можем да съдим господин Прокопиев за това, че е удовлетворен, че по отношение на него е постановена оправдателна присъда. Това е бих споделил оправдана човешка реакция и всеки разполага със съответното право на отбрана. Да чакам това, което нарекохте насъскване - не, не го чакам, тъй като то в никакъв случай не е преставало и в никакъв случай няма да спре. Освен това злоупотребата с лозунга "Свобода на словото ", то това е най-хубавият щит дружно със основаването на мрежа от неправителствени организации, която се появява всякога, когато имуществото и бизнеса на сходни лица биват наранени.

Защото в последна сметка едно следене на бизнеса, не тъй като човек толкоз се интересува от този бизнес, а тъй като служебно в границите на инспекцията изникват какви ли не данни ще покаже ясно, че издателската активност е единствено % или два връх на айсберга на една голяма бизнес империя, единствено че към 90% тя се употребява като щит на тази бизнес империя, несъмнено спекулативно.

Казах напълно ясно в прессъобщение на Комисията, държа да го повторя и в този момент - нито стотинка от имуществото на "Икономедия ", която издава "Капитал " и "Дневник " не е предмет на каквито и да било дейности от страна на КПКОНПИ. Казано по различен метод - не може да се твърди, че се протяга ръка на издателската активност, а, в случай че се твърди - това е неистина! Тази неистина прави работа. Но отново споделям - постановена е оправдателна присъда. Може би това разрушава още един мит - за цялостната взаимозависимост на българската правосъдна система, която също се била нахвърлила върху свободата на медиите. Оттук насетне каквото е писано в закона.

- Достатъчно изобретателни ли са обвинените, когато се пробват да прикрият произхода на имущество, за което Вашите чиновници намират данни, че е добито посредством закононарушение?

- Не бих споделил, че са изобретателни. В последна сметка всеки има право да употребява безусловно всички вероятни средства, които законът му разрешава. Даже и такива, които законът не му дава, дори и такива, които са неразрешени.

Хората упражняват правото си на отбрана и не можем да ги укорим за това. Тук най общо чиновниците и инспекторите на Комисията са се нагледали и видели голям брой подходи свързани с прикриване и превръщане, даже и фактическо скриване на коли. Но нашата работа е отнемането на нелегално добито имущество. Не можем да съдим някого, че се пробва да употребява закона, с цел да отбрани имуществото си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР