„Сортови семена – Елит“ саботира действията на държавата. Това съобщи

...
„Сортови семена – Елит“ саботира действията на държавата. Това съобщи
Коментари Харесай

Иван Иванов: „Сортови семена – Елит“ саботират държавата

„ Сортови семена – Елит “ саботира дейностите на страната. Това заяви министъра на земеделието Иван Иванов и прикани управлението неотложно да подаде оставка, съобщи Дарик.

Той даде и хронологични уточнения по проблема: Основен ангажимент на Министерството на земеделието е обезпечаване на продоволствената сигурност в страната. За задачата страната би трябвало да закупи нужните количества пшеница, слънчоглед и царевица. Предложението бе това да стане посредством увеличение на капитала на сдружението „ Сортови семена – Елит” с 1,1 милиарда лева за закупуване на нужното количество зърно за облекчаване на продоволствените цели. На 9 март държавното управление утвърди предлагането. На 14 март, ден преди да влезе в действие постановлението на Министерския съвет, на свое съвещание съветът на шефовете на сдружението е провел съвещание и е предложил преразглеждане на държавното решение и възлагането му на друга институция.

„ Това е параекселанс, бойкот “, безапелационен беше Иванов. И добави: „ С това сдружението отхвърля да извърши предоставеното от страната ангажимент. Конкретните лица, виновни за това, подадоха и своите заявки за овакантяване, с което блокират процедурата да бъдат заменени “.

„ С тези свои дейности управлението на „ Сортови семена – Елит” забавя нужните ограничения, които държавното управление е взело в отбрана на българския народ и препитанието ", сподели още министърът. И добави: „ Безотговорно е в миг на умишлена далавера, засягаща цените на горивата и съществени храни, да саботират дейностите на институциите, целящи успокояването на пазара “.

„ Настоящото управление на сдружението е назначено от държавното управление на ГЕРБ, което поражда редица въпроси “, акцентира Иванов. По думите му това е „ жестоко и грозно деяние от страна на ГЕРБ “.

Според Иванов това е част от акцията, която се пробва да сложи на колене както страната, по този начин и българските жители в обстановка, в която да нямат самун или да го заплащат на цени, които са непостижими на джоба им.

На въпрос за какво се е наложило тази държавна компания да бъде покупател на пшеницата, царевицата и слънчогледа, а не го е направил държавният запас и вярна ли е информацията, че сдружението е в разпродажба, Иванов отговори по този начин: „ Не е в разпродажба и беше главното сдружение с сходен предмет на активност, който 100% дава отговор на задачите на това държавно решение за изкупуване на зърно. От държавния запас не е подходено към този вид, тъй като средствата не идват непосредствено от там “.

Попитан дали е станало ясно къде ще се съхранява зърното, земеделският министър уточни, че то ще се съхранява в хранилища на търговци и производители.

„ По наши данни на територията на страната има складови площи за към 14 млн. тона зърно, а наличните количества зърно до преди седмица бяха 2 млн. и 400 хиляди тона. пшеница. Това значи, че има задоволително площи, в които да се съхранява “, добави Иванов.

По думите му в четвъртък в Министерски съвет ще бъде докладвано ново сдружение.

Във връзка със абсурда с Александър Дунчев и обвиняването му, че е имало чистка в Министерството на земеделието, Иванов съобщи, че не е склонен с сходно изказване.

„ Ако се приказва за някаква чистка, то при 161 горски стопанства, дали има 17 заменени души, което е по-малко от 10% “, сподели още той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР