Сортът розов домат, превъзнасян от 90 процента от купувачите, е

...
Сортът розов домат, превъзнасян от 90 процента от купувачите, е
Коментари Харесай

Аман от Розови домати

Сортът розов домат, превъзнасян от 90 % от купувачите, е много комфортен да бъде менотсван от търговците. Като розов се таксува съвсем всеки по-светъл плод-зеленчук, това пък развързва ръцете на продавачите дапродължат да продават на безобразни цени посред юли – по 6-7 лв. за кг. В същото време, доста постоянно въпросните „ Розови ” домати са някакъв чудноват вид, който има една обща линия – разкашква се и въобще не е апетитен.  

Етикетът „ Розов домат ” към този момент се употребява от всеки втори от сергиите по пазарите, съвсем колкото „ Дините от Любимец ”. А какъв и от кое място е в действителност доматът, няма и да разберете.

Спрете ли на сергиите, продавачите ви заливат с купища хвалби за усета и качеството на стоката си. В доста случаи обаче, те нямат нищо общо с действителността и плод-зеленчукът от 5,50 за кг се оказва най-обикновен култивиран, който няма нищо общо с така наречен „ Биволско сърце ”. Това обаче се схваща чак когато разрежете и пробвате зеленчука. Тогава разбирате, че сте си дали парите напразно. 

Трикът на търговците е явен – защото розовият домат от години държи ценовия връх, да пробуташ зарзават с това наименование е най-хубавият метод да накичиш етикета със солена цена. За да съумеят да пробутат елементарен домат за розов, търговците въпреки всичко избират сортове, които наподобяват желания плод-зеленчук. Външно доматът наподобява примамливо, само че щом бъде разрязан вкъщи, излиза наяве, че въобще не заслужава цената от 5-6 до 7 лв..

Има и различен проблем - доста постоянно може да попаднете не просто на менте-розов домат, само че и на зарзават, който единствено за час омеква и става на каша. Затова и постоянно проверявайте твърдостта на зарзавата, с цел да не оставате разочаровани. За страдание доста от продавачите по пазарите въобще не позволяват да избирате, само че поставят пред вас здоматите в най-хубав тип, а сипват в торбата от дребния и мек зарзават.

„ Купихме няколко кг домати, с цел да имаме в хладилника за 2-3 дни. Изглеждаха доста вкусни и взехме решение да вземем повече. Щом ги занесохме у дома и ги извадихме от торбата, видяхме, че са се разкашкали и разтекли. Вбесихме се на продавача от пазара, който не ни даде да пипаме стоката и настоя персонално да поставя доматите в торбичките. ”, описаха прецакани консуматори, станали жертва на наглостта на търговците на пазара.

Вкусилите менте-доматите, се оплакват, че сърцевината на плод-зеленчуците е цялостна с бели израстъци, които са неприятни, не стават за ястие и скапват салатата. Като ги изрежеш пък, от вкусното „ месо ” на домата не остава съвсем нищо.

Качественият домат постоянно е компактен, има еднакъв цвят и прелестен мирис, напомнят производителите. Те поучават хората да не се изкушават по надписите на етикетите по сергиите и даже поучават при подозрение, да настояваме продавачите да разрежат един от зеленчуците или плодовете, с цел да стане ясно какво тъкмо купуваме.

Ако имате подозрения, че ви пробутват менте, по-добре си изберете типичен червен домат, който е корав и благоуханен и е не по-малко апетитен от розовия, поучават производители.

В разгара на юли, не купувайте от най-скъпите места, където цената е изкуствено надута. Сергии по всякакви кьошета на София оферират нелоши зеленчуци, само че на безобразни цени. Не купувайте оттова, а най-добре пазарувайте от борсите, където има доста сергии и ще намерите чудесни зеленчуци на цена от 2-3 лв. за кг, вместо да плащате двойно.  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР