Соня Колтуклиева, фейсбукСоня Колтуклиева Снимка: фейсбук49-то Народно събрание. Парламентът срещу

...
Соня Колтуклиева, фейсбукСоня Колтуклиева Снимка: фейсбук49-то Народно събрание. Парламентът срещу
Коментари Харесай

Бойко Борисов има стратегия, която е двупосочна: Към противопоставяне на президента и към демаскиране на “Продължаваме промяната”

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

49-то Народно заседание. Парламентът против президента. Рунд първи.

Откакто Бойко Борисов се появи в постройката, атмосферата се промени. Господарят се появи. Господарят на ситуацията и на договарянията.

Участници в диалозите сред ГЕРБ и ПП-ДБ ми описаха, че откакто вратите се затворят за камерите и фотоапаратите на репортерите, Кирил Петков и Асен Василев се хвърлят да се здрависват с Бойко Борисов, като че ли виждат остарял другар, с който са били разграничени, само че нямат самообладание да прегърнат още веднъж. Изненадани?! Не. Отвратени? Да.

Отношението на Кирил Петков и Асен Василев към Бойко Борисов бързо еволюира: от “изчегъртване ” на ГЕРБ, през ареста на 17 март 2022 година, през лозунга: ”Ще построим затвор в Банкя ”, през опити да бъде вкаран в листата “Магнитски ” до … сърдечни ръкостискания и погледи, издаващи боязън, маскиран зад гузни усмивки.

Журналистическият ми инстинкт подсказва, че Бойко Борисов има тактика, която е двупосочна: към опълчване на президента и към демаскиране на “Продължаваме смяната ”. Премиерът 3-мандата има и опит, и воля. Той е най-нападаният, преследван, заплашван, удрян, изобличаван, обществено обругаван и медийно разстрелван политик в най-новата история на България. Оцелява. И се изправя. Универсален войник и Сървайвър. Всички дотук – от горещото лято на 2020 година до тревожната пролет на 2023 година минаха и заминаха… или просто застанаха на опашката на тези, които не съумяха да го победят, по тази причина нямат различен избор, с изключение на да договарят. Политическите пирати превзеха кораба на страната за малко и се предадоха, победени, въпреки да не признават провалянето и да заблуждават спонсорите си, че скоро ще се върнат във Властта.

Биг Брадър не пристигна в Народното събрание за откриването на 12 април. С това сподели, че няма да се държи властно и пренебрежително като Биг Систър. Казват: бил ужасяващ от изказването на Костадин Костадинов и от опцията “Възраждане ” да се приближи рисково близо до Властта. За разлика от Херо Мустафа, Кенет Мертен не се поддава на чара на харвардските екскурзианти, които настроиха мнозина българи против Америка. Няма никакви индикации към този момент, че “Козяк ” ще покровителства “Чаталджа ”.

Да се върнем в пленарната зала на Народното събрание. Председател можеше да бъде определен още на 12 април – и Росен Желязков, и Вежди Рашидов щяха да бъдат подкрепени от съвсем всички, без ПП&ДБ, които са в изолираност още веднъж, след 48-я парламент и техните гласове не са решаващи за нищо. Обаче, политическите сили не пожелаха това, тъй като изборът на ръководител на Народното събрание означаваше на следващия ден, 19 април, президентът Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. И да почне да тече едноседмичният период за диалози по съставянето на постоянен кабинет. Но … водачите на парламентарно показаните политически сили не бяха подготвени за това. Поради тази причина финтираха президента Румен Радев и си завоюваха време.

Бойко Борисов демонстрира обществено по всички вероятни способи, че избира (дали?!) да получи поддръжка от “Продължаваме смяната ”- “Демократична България ”, нооо … тя е отказана. Защо?! Няма кардинално и ясно пояснение, както постоянно. Асен Василев е нервозен и превъзбуден. Кирил Петков е комплициран. Атанас Атанасов гледа тъмно. Христо Иванов е прежълтял и изтощен. И по какъв начин няма?! Вътре в тяхната по този начин лъчезарно пропагандирана предизборно коалиция от 7 партии и 77 НПО-та клокочат разправии и борби: Асен Василев против Кирил Петков, Даниел Лорер против Кирил Петков и Асен Василев; Иво Прокопиев (гуру на Христо Иванов) против Иван Костов (гуру на Атанас Атанасов)… мочурище, просто.

Вероятността ГЕРБ да предложи държавно управление на малцинството и то да бъде подкрепено шарено: от представители на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ наподобява изцяло допустимо пред ужаса от нови избори и страха от продължаващото към този момент 2 години президентско ръководство.

Не е допустимо да мине кабинет с втория мандат на ПП&ДБ, по никакъв метод. Съществува хипотетична опция да се предложи държавно управление с третия мандат на Има Такъв Народ, да вземем за пример.

Бойко Борисов има “чудовищни политически инстинкти ”, както споделя Красимир Каракачанов. Успявал е да направи обединения, изглеждащи изцяло невъзможни. И издържали (почти) цели мандати.

Защо Бойко Борисов се върна в Народното събрание?

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР