Соня Колтуклиева, 5Gmedia.bgСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукТрети ден не стихват страстите

...
Соня Колтуклиева, 5Gmedia.bgСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукТрети ден не стихват страстите
Коментари Харесай

Васил Божков още е издирван от Интерпол, някой се опитва да плаши с него Бойко Борисов

Соня Колтуклиева, 5Gmedia.bg

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Трети ден не стихват пристрастеностите към екшъна с воаяжа на Черепа от Дубай до София през Кулата.

Само че Васил Божков не е екскурзиант, който събира загар с пура и може да си джитка където му скимне, той е търсен от Интерпол. Няма по какъв начин просто да се качи на самолета и да се върне в София, с цел да мъсти на враговете си.

Любители-детективи ровят в уеб страницата на Интерпол, без да знаят, че там има две секции: обществена и професионална. Черепа не би могъл да напусне Обединените арабски емирства(ОАЕ), тъй като незабавно ще “светне ” на компютрите на границата като търсен с алена бюлетина; полицията ще го арестува и ще го затвори – по закон се плануват до 2 месеца затвор.

ОАЕ са член на International Criminal Police Organization, а представител на емирствата е в управителния екип на Интерпол. Обаче, България и ОАЕ нямат контракт за правна помощ, тъй че не са длъжни незабавно да транспортират арестувания до нашата страна. Така че, от управляващите в Абу Даби зависи дали биха изпратили Васил Божков в София; както е известно – две претенции на българската прокуратура за екстрадиция на някогашния хазартен необут останаха без отговор. Емирствата са известни като оазис за търсени от закона в целия свят – всеки, който има задоволително пари, може да разчита на гостолюбие. Пътьом загатвам, че ЮАР не е подписал никакви интернационалните съглашения, по тази причина е парадайс за престъпно търсени. Но и това не е спънка за наказателни акции със гибелен край, както се случи на 25 май с Красимир Каменов-Къро, който беше погубен в Кейптаун.

Какви са вариантите на Васил Божков да напусне първокласното си леговище в Дубай? С подправени документи – което би било голям риск с тежки последствия. Или, в случай че някой в Съдебната палата е изискал от Интерпол да го смъкна от търсене – това, обаче, е комплицирана и отнемаща много време процедура. Освен това, против Васил Божков се водят няколко досъдебни производства, би следвало всички наблюдаващи прокурори да са съгласни с едно такова предложение, както и да съумеят да аргументират желязно настояването до Интерпол.

“Контактна точка ” с Националното централно бюро на Интерпол в България е Върховна касационна прокуратура (ВКП). Да предположим хипотетично, че основният прокурор би изискал от прокурор от ВКП Васил Божков да бъде изваден от интернационалното търсене, с цел да получи съдружник във войната си против Бойко Борисов – е, тогава би рискувал детайлна инспекция и нов мотив за офанзиви от страна на Висш съдебен съвет. Разумен човек не би го сторил. От Софийска градска прокуратура ми дадоха отговор импровизирано, че няма данни интернационалното търсене на Васил Божков да е прекратявано.

Затова мисля, че всички маневри сред София и Кулата, сред прокуратурата и министъра на вътрешните работи от петък, 9 юни, са прост театър, за да бъде притесняван водача на ГЕРБ. Само че той е някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи и доста добре знае какви са процедурите.

Високопоставен чиновник в полицията напомни пред мен случая с Георги Станоев-Малката Бирма, който се скрива в Дубай, тъй като е разследван като член на бандата на татко си Евлоги Станоев, упрекната за произвеждане на незаконни цигари. Един ден 32-годишният дезертьор взема решение да напусне Дубай; на летището е задържан и вкаран в пандиза, където изкарва кошмарни седмици; скоро след завръщането си в България, той умира.

… Внимателен наблюдаващ на разтърсванията през последните седмици ми обърна внимание на следните два обстоятелството:

– Иван Гешев анулира обръщението си към нацията в петък, 9 юни. Значи е почнало договаряне сред воюващите страни.

– Държавата страда от бруталната интервенция на политиката в правосъдната система – това може задълго да разбие вярата на българите в закона и правото. Значи скоро излагацията би трябвало да бъде прекъсната и да стартира “Закон и ред ”.

Не ви ли прави усещане, че словоохотливият дезертьор и герой против “хунтата ”, от 25 май мълчи в обществените мрежи?!

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР