Соломоновите острови преустановиха достъпа на кораби на военноморските сили на

...
Соломоновите острови преустановиха достъпа на кораби на военноморските сили на
Коментари Харесай

Соломоновите острови спряха достъпа на военни кораби на САЩ до пристанищата си

Соломоновите острови преустановиха достъпа на кораби на военноморските сили на Съединени американски щати до своите пристанища. Това заяви американското посолство в Канбера, представено от Франс прес.

" Съединени американски щати получиха публично уведомление от държавното управление на Соломоновите острови за мораториум върху всички визити на плавателни съдове на военноморските сили в очакване на актуализация на протоколните процедури ", се споделя в официално съобщение на посолството.

Забраната е симптом за влошаващи се връзки сред Вашингтон и този архипела г, върху който Китай упражнява все по-голямо въздействие, означи Агенция Франс Прес. След като скъса през 2019 година дипломатическите си връзки с Тайван и откри такива с Китай, държавното управление на архипелага подписа през април широкообхватно съглашение в областта на сигурността с Пекин. Редица западни страни, по-конкретно Съединени американски щати и Австралия, се притесняват, че този пакт може да разреши на Китай да построи военна база в страната.

Преди седмица американски транспортен съд не бе позволен да зареди гориво в столицата на Соломоновите острови -  Хониара. " Съединените щати са разочаровани, че транспортен съд на американската брегова защита не можа да направи това планувано прекъсване в Хониара. Продължаваме да следим от близко обстановката ", се споделя още в официалното съобщение.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР