Соларните панели са една от технологиите, които със сигурност ще

...
Соларните панели са една от технологиите, които със сигурност ще
Коментари Харесай

“Анти-соларните” панели и как можем да произвеждаме ток нощем

Соларните панели са една от технологиите, които сигурно ще играят значима роля в бъдещето на всички ни.

Днес фотоволтаиците са доста по-ефективни и евтини от това, което бяха преди 10 или повече години. Но най-големият им минус към момента е налице, и той е, че не могат да създават електричество през нощта.

Невероятно малко са обаче проблемите, които се оказват непостижими за човешкия мозък и креативност.

Наскоро в профилирания вестник ACS Photonics се появи обява на екип от университет в Калифорния, която споделя за откритие, наречено " анти-соларен панел ".

От документа излиза наяве, че калифорнийските учените са съумели да основат реципрочна на фотоволтаичните генератори технология, откъдето идва и " анти " името й.

Работата на елементарните слънчеви панели се базира на обстоятелството, че панелът е доста по-студен от идващата от космоса слънчева сила, което разрешава на клетките в него да я уловят и преобразуват в ток.

Нощем обаче функциите се обръщат - Земята резервира избрана температура, която стартира лека по лека да отдава към открития и извънредно леден космос.

Това, което учените са съумели да създадат, е да основат система за хващане на точно тази топлинна сила, която Земята излъчва след залез.

По първични данни от опити с анти-соларните панели, тяхната продуктивност е равна на към една четвърт от тази на елементарните слънчеви панели.

В момента екипът се пробва да откри кои са най-подходящите и ефикасни материали за хващане на предаваната от земята сила, като към този момент главните им любимци са няколко сплави, основани на живак. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР