Соларна инсталация в региона на Карлсруе © Kai Pfaffenbach Още

...
Соларна инсталация в региона на Карлсруе © Kai Pfaffenbach Още
Коментари Харесай

Цената за изграждане на соларни паркове в Германия е рекордно ниска

Соларна апаратура в района на Карлсруе

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Twin Ray e победител в районното съревнование PowerUp!

Компанията за електрически самолети ще показа България на финала в Будапеща
9 окт 2017
МАЕ чака скок от 40% на мощностите за зелена сила до 2022 година

Възобновяемите източници ще обезпечават 29% от световния енергиен микс след пет години, предвижда организацията
4 окт 2017 Средната цена на инсталиране на нови слънчеви мощности в Германия е спаднала за пръв път под 5 цента за киловатчас, написа CleanEnergyWire.

Стабилно надолу

Цената продължава да върви надолу, откакто през 2015 година започнаха да се организират аукциони. Оттогава насам тя се е намалила с над 40%. В резултат на тази наклонност фотоволтаичната промишленост ще упорства да бъдат отстранени всички досегашни ограничавания върху разширението на бизнеса й. Темата за развиването на слънчевата сила най-вероятно ще е и една от главните при договарянията за основаването на новата управническа коалиция в Германия. Преговорите сред Християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, от една страна, и демократичните Свободни демократи и Зелените, от друга, стартират в сряда.

Цената на инсталиране на нови фотоволтаици е достигнала рекордно ниското си равнище при третия рунд на аукциони през 2017 година Според Федералната организация за електромрежи междинните разноски са паднали до 4.91 цента на киловатчас по отношение на 5.66 цента за киловатчас през юни. На аукциона, на който са били избрани вложители за 222 мегавата, най-ниската цена е била 4.29 цента на киловатчас, а най-високата - 5.06.
Директорът на организацията Йохен Хоман разяснява, че " изключително огромните съоръжения могат да бъдат издигнати на ниски цени и носят дивиденти за огромните стопански системи ".

Отпадане на рестриктивните мерки

При първите аукциони през 2015 година междинната цена при построяването на слънчеви паркове беше 9.17 цента за конфигуриран киловатчас. Оттогава цената е паднала с над 40%. Заради бързото намаляване Асоциацията на слънчевата промишленост в Германия желае да отстрани всички ограничавания върху разширението на технологията в страната. " Ако държавното управление желае да доближи климатичните си цели, границите за фотоволтаични съоръжения би трябвало да бъдат отстранени ", споделя шефът на асоциацията Карстен Кьорниг. " Германия към този момент не може да си разреши да не употребява огромна част от слънчевата годишна продукция. " Той добави, че новите равнища на цената допускат доста по-динамична агресия.

В момента ограничаването е на година да бъдат изграждани слънчеви съоръжения с обща мощ от 2.5 гигавата, което съгласно браншовата организация се дължи на високите цени от предишното. Според асоциацията сега цената на тока от огромните фотоволтаични съоръжения е по-ниска, в сравнение с цената на тока от въглищните централи, затова няма смисъл от това да се поставя граница на разширението.

Германия има конфигурирани слънчеви източници на сила с потенциал от към 42 гигавата, които могат да поемат към 7% от производството на нужната електрическа енергия. Според слънчевата асоциация страната има потребност от 300 гигавата на година, с цел да премине от атомна и горивна сила към главно произвеждане на сила от ВЕИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР