Сокът от този зеленчук може да намали възпалението в кръвоносните

...
Сокът от този зеленчук може да намали възпалението в кръвоносните
Коментари Харесай

Сокът, който пази здрави кръвоносните съдове и сърцето

Сокът от този зарзават може да понижи възпалението в кръвоносните съдове, което усилва риска от сърдечен удар, изключително при хора с коронарна болест на сърцето. Въпросната напитка покачва равнището на азотен оксид, а това вещество от своя страна контролира кръвното налягане и има противовъзпалителни свойства. Това умозаключение направиха учени от Лондонския университет Queen Mary, изследвайки изгодите от сока от алено цвекло.

В него са взели участие 114 здрави доброволци. Някои от тях са получили ваксина вид цьолиакия за краткотрайно увеличение на възпалението в кръвоносните съдове, до момента в който другите са употребявали крем, който е предизвикал дребни мехури по кожата им. След това участниците в опита са консумирали всяка заран по 140 мл сок от цвекло в продължение на една седмица. Половината от тях са пили сок с високо наличие на нитрати, а другата половина - напитка без нитрати, написа British Heart Foundation.

В резултат на това се оказва, че тези, които са получили имунизацията и са консумирали сок с нитрати, са с по-високи равнища на азотен оксид в кръвта, урината и слюнката. Те също по този начин са били с по-ниски равнища на циркулиращи бели кръвни кафези, което допуска понижаване на възпалението.

В допълнение, сокът от цвекло оказва помощ за възобновяване на функционалността на ендотела - клетките, които покриват вътрешността на всички кръвоносни съдове. 

При участниците от другата група кожата се е възстановила по-бързо от мехурите при тези, които са консумирали богат на нитрати сок от цвекло. Броят на възпалителните левкоцити при тях е понижен след три дни. Изследователите допускат, че точно повишението на равнищата на азотен оксид след консумация на богатия на нитрати сок от цвекло е помогнало за ускорение на възобновяване на доброволците. Според тях, тази напитка може да бъде превъзходен асистент за хората с коронарна болест на сърцето.

При тези пациенти се следи непрекъснат инфекциозен развой в кръвоносните съдове заради обстоятелството, че равнището на азотен оксид понижава вследствие на болестта.  

" Възпалението е жизненоважно за отбраната на тялото от пострадвания и инфекции. Въпреки това, при хора с коронарна артериална болест, дълготрайно инфектиране може да утежни артериалната спънка и да усили риска от сърдечен удар. Нашето изследване демонстрира, че ежедневната консумация на чаша сок от цвекло може да е един от методите за набиране на неорганични нитрати, което ще помогне за прекъсване на възпалението “, разяснява съавторът на проучването доктор Асад Шабир.

Сокът от цвекло е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Неорганичните нитрати, съдържащи се в него, могат да повлияят удобно на кръвоносните съдове и да оказват помощ на човешкото тяло да избегне друго рисково положение.

/Actualno.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР