Сокът от ананас съдържа хранителни вещества и полезни съединения, които

...
Сокът от ананас съдържа хранителни вещества и полезни съединения, които
Коментари Харесай

8 Ползи от пиенето на сок от ананас

Сокът от ананас съдържа хранителни субстанции и потребни съединения, които могат да поддържат вашето здраве, в това число бромелаин, който може да ускори имунитета и да усъвършенства храносмилането.

Сокът от ананас, харесвана тропическа напитка, се получава от плода ананас, който произлиза от Южна Америка. Културите от ананас се отглеждат в разнообразни страни, в това число Тайланд, Индонезия, Малайзия, Кения, Индия, Китай и Филипините.

В разнообразни култури плодът и соковете от него са били употребявани като обичайни лекове за разнообразни здравословни проблеми. ( 1 )

Последните научни проучвания откриха евентуални преимущества на сока от ананас и неговите съставки, в това число усъвършенствано храносмилане, сърдечно-съдово здраве, понижаване на възпалението и даже евентуална отбрана от рак. Важно е обаче да се означи, че не всички констатации са дефинитивно потвърдени.

По-долу са разказани осем научно обосновани изгоди от сок от ананас, основани на настоящи проучвания.

1. Богат на хранителни субстанции

Сокът от ананас предлага съсредоточен ресурс от разнообразни хранителни субстанции. За всяка порция от една чаша (250 гр), хранителното наличие е почти както следва: ( 2 ) ( 3 )

  • Калории: 132
  • Протеин: По-малко от 1 грам
  • Мазнини: По-малко от 1 грам
  • Въглехидрати: 33 грама
  • Захари: 25 грама
  • Диетични фибри: По-малко от 1 грам
  • Манган: 55% от целесъобразния дневен банкет (ПДП)
  • Мед: 19% от ПДП
  • Витамин B6: 15% от ПДП
  • Витамин C: 100% от ПДП
  • Тиамин: 12% от ПДП
  • Фолат: 11% от ПДП
  • Калий: 7% от ПДП
  • Магнезий: 7% от ПДП

Сокът от ананас е изключително богат на съществени хранителни субстанции като манган, мед, витамин B6 и витамин C. Тези съставни елементи са съществени за функционалности като подсилване на здравето на костите, подкрепяне на имунната система, улеснение на заздравяването на рани, поощряване на генерирането на сила и допринасяне за синтеза на тъканите. ( 4 ) (  5 ) ( 6 ) ( 7 )

Сокът също по този начин съдържа дребни количества желязо, калций, фосфор, цинк, холин, витамин К и разнообразни витамини от група В.

2. Съдържа доста потребни съединения

Освен забележителното си наличие на витамини и минерали, сокът от ананас служи като скъп контейнер на антиоксиданти. Тези потребни растителни съединения играят решаваща роля за поддържане на положителното положение на човешкото тяло. ( 8 )

Антиоксидантите работят като противодействат на нестабилните молекули, наричани свободни радикали. Тези радикали са склонни да се натрупват в тялото заради разнообразни фактори като замърсяване, стрес или несъответстваща диета, което в последна сметка води до увреждане на клетките.

Освен това сокът от ананас съдържа бромелаин, набор от ензими, които са свързани с редица изгоди за здравето. Тези преимущества включват понижено инфектиране, усъвършенствани храносмилателни процеси и подсилено действие на имунната система. ( 9 )

3. Сокът от ананас може да има способността да потиска възпалението

Фактор, който постоянно се смята за съществена причина за голям брой хронични болести. ( 10 ).

Този капацитет значително се дължи на наличието на бромелаин. Някои изследвания допускат, че това съединяване може да прояви резултатност, сравнима с тази на нестероидните противовъзпалителни медикаменти (НСПВС), въпреки и с по-малко свързани странични резултати.

Освен това в Европа бромелаинът е получил утвърждение за използването му при ограничение на възпаления, провокирани от пострадвания или интервенции, както и при лекуване на хирургични рани и тежки изгаряния. ( 11 )

Също по този начин съществуват доказателства, които демонстрират, че потреблението на бромелаин преди интервенция може евентуално да способства за понижаване на равнищата на инфектиране и следоперативната болежка.

Допълнителни проучвания демонстрират, че бромелаинът може да предложи помощ при намаляване на болката и възпалението, свързани със спортни пострадвания, ревматоиден артрит и остеоартрит на коляното.

Въпреки това е значимо да се означи, че липсват директни проучвания на въздействието на сока от ананас върху възпалението.

Като такова, остава нестабилно дали равнищата на бромелаин, получени от потреблението на скромни количества сок от ананас, ще доведат до сходни противовъзпалителни преимущества като тези, следени в упоменатите изследвания.

4. Може да ускори имунитета

Сокът от ананас има капацитет да ускори имунната система.

Експерименти, извършени в епруветки, демонстрират, че бромелаинът, ензимна примес, естествено присъстваща в сока от ананас, може да подтиква имунния отговор.

Освен това бромелаинът може да усъвършенства процеса на възобновяване от инфекции като пневмония, синузит и бронхит, изключително когато се употребява дружно с антибиотици.  ( 12 )

Въпреки това е значимо да се означи, че по-голямата част от тези изследвания са от по-стар генезис и нито едно не е изследвало имуноукрепващите резултати на сока от ананас при хора.

Следователно са нужни спомагателни проучвания, с цел да се потвърдят тези открития.

5. Подобрено храносмилане

Ензимите, присъстващи в сока от ананас, работят като протеази, които играят роля в разграждането на протеините на по-малки съставни елементи като аминокиселини и дребни пептиди. Този развой улеснява тяхното асимилиране в храносмилателния тракт.

Бромелаинът, набор от ензими, съдържащи се в сока от ананас, може да бъде изключително потребен за хора с панкреатична непълнота, положение, при което панкреасът не създава задоволително храносмилателни ензими.

Проучванията върху животни демонстрират, че бромелаинът може също да обезпечи отбрана против нездравословни бактерии, причиняващи диария, като E. coli и V. cholera.

Нещо повече, предварителните проучвания в епруветка демонстрират, че бромелаинът евентуално може да помогне за облекчение на възпалението на червата при хора с възпалителни болести на червата като заболяването на Крон или улцерозен колит.

Въпреки това е значимо да се означи, че по-голямата част от изследванията са фокусирани върху съсредоточени дози бромелаин, а не върху резултатите на самия сок от ананас. Освен това изследванията върху хора в тази област са доста лимитирани.

Следователно са нужни спомагателни проучвания, с цел да се създадат по-конкретни изводи.

6. Може да насърчи здравето на сърцето

Естественото наличие на бромелаин в сока от ананас може евентуално да има позитивен резултат върху здравето на сърцето.

Предварителните констатации от изследвания в епруветка и животни допускат, че бромелаинът може да играе роля за събаряне на високото кръвно налягане при хипертония, предотвратяването на развиването на кръвни съсиреци и намаляването на тежестта на ангина пекторис и преходни исхемични офанзиви – две положения, свързани със сърдечни болести. ( 13 ).

Важно е да се признае, че наличните проучвания са относително нищожни и нито едно от тези проучвания не е обвързвано извънредно със сока от ананас. Поради това са нужни по-задълбочени проучвания, с цел да се създадат по-категорични изводи.

7. Може да помогне в битката с някои типове рак

Сокът от ананас може да има евентуални противоракови свойства, като забележителен принос евентуално се дължи на наличието на бромелаин.

Няколко изследвания допускат, че бромелаинът евентуално може да играе роля в възпрепятстването на образуването на тумори, намаляването на размера на тумора или даже предизвикването на гибелта на раковите кафези. ( 14 ) ( 15 ) ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Важно е да се означи, че тези изследвания са извършени в епруветки и са употребявани съсредоточени дози бромелаин, доста по-високи от това, което бихте консумирали от чаша сок от ананас.

Тази трудност при сравняване на резултатите с човешката консумация акцентира нуждата от по-нататъшни всеобхватни проучвания, с цел да се създадат по-категорични изводи.

8. Може да понижи признаците на астма

Сокът от ананас може да предложи евентуално облекчение на признаците, свързани с астма. Проучване, извършено върху животни, демонстрира, че противовъзпалителните свойства на бромелаина могат да бъдат потребни за хора, страдащи от астма. ( 19 )

Освен това ананаса е храна съдържаща витамин С, който е посочил способността си да смекчава бронхоконстрикцията, демонстрация на алергична астма. Освен това витамин С демонстрира изгоди в случаи на умерени до тежки астматични пристъпи, които се ускоряват от простуда. ( 20 )

Предпазни ограничения

Сокът от ананас нормално се смята за безвреден за множеството хора. Въпреки това, съществуването на бромелаин, група от ензими, присъщи на сока от ананас, може евентуално да усъвършенства усвояването на характерни медикаменти, изключително антибиотици и разредители на кръвта.

Ако приемате медикаменти, целесъобразно е да се консултирате с вашия доктор или регистриран диетолог, с цел да сте сигурни, че потреблението на сок от ананас е безвредна за вас.

Освен това, киселинността на тази напитка може да провокира киселини или рефлукс при някои хора. Индивидите с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) може да би трябвало да внимават с потреблението на огромни количества сок от ананас. ( 21 )

Въпреки че сокът от ананас предлага евентуални изгоди, значимо е да се означи, че е с ниско наличие на фибри, само че с високо наличие на захар. Това значи, че може да не обезпечи същата задоволеност като потреблението на еквивалентно количество недопечен ананас. Следователно, това може евентуално да способства за наддаване на тегло за избрани човеци. ( 22 )

Също по този начин, до момента в който умерената консумация на сок се свързва с понижен риск от диабет вид 2 и сърдечни болести, надвишаването на 150 мл дневно може да има противоположен резултат. ( 23 )

Заключение

Сокът от ананас съдържа набор от витамини, минерали и потребни растителни съставни елементи, които евентуално биха могли да предпазят от разнообразни болести.

Изследванията свързват тази напитка с усъвършенствано храносмилане, богатство на сърцето и имунитет. Предполага се също, че сокът от ананас или неговите съставки могат да смекчат възпалението и вероятно да обезпечат известна степен на отбрана против характерни типове рак.

Обхватът на проучванията при хора обаче е стеснен, което прави нестабилно дали резултатите, следени в лабораторни условия или животни, могат да бъдат възпроизведени посредством умерена ежедневна консумация на сок от ананас.

Освен това е значимо да се означи, че този сок няма наличие на фибри и е богат на захар. Поради това е целесъобразно да избягвате ежедневната консумация на огромни количества.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР