Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщи, че

...
Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщи, че
Коментари Харесай

Почина дългогодишен преподавател

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение заяви, че на 10 април е умрял доцент доктор на философските науки Владимир Димитров Теохаров - дълготраен учител в специалността " Философия " на Философския факултет на СУ.

Поклонението ще се състои на 13 април от 14:00 ч. в църквата " Св. Седмочисленици ".

Основният научен интерес на доцент Владимир Теохаров беше ориентиран към философията на религията и с помощта на него в специалността " Философия " бяха въведени дисциплините " Философия на религията " и " История на религията ". Специален проучвателен интерес той имаше към Сьорен Киркегор и Фридрих Ницше, означават от СУ.

Владимир Теохаров е роден на 23 април 1961 година в Асеновград. През 1986 година приключва специалността " Философия " в Софийския университет " Св. Климент Охридски " с дипломна работа на тематика " Диалектика и език ". От 1986 година е докторант и хоноруван помощник в Софийския университет, а от 1988 година -  редовен помощник в катедрата " Философия ".

Специализирал е в Университета на Саарланд, Саарбрюкен, Германия (1995, 1996, 2001 и 2002 г.), също в Института за науките за индивида, Виена (1999 г.), и в университета на Хановер (2008-2009 г.). Членувал е в Българското Кантово общество и е бил негов секретар, също в Ницшевото общество, Германия, и в Българското философско общество.

Освен в Софийския университет, доцент Владимир Димитров Теохаров е преподавал в Нов български университет, в Института за немски филантропични и обществени науки Германикум, София, и в Евангелското висше учебно заведение в Дармщат, Германия.

В неговата преподавателска биография има голям брой лекционни курсове: " Философия на религията ", " История на религията ", " Философия на историята ", " Евангелската теология на Новото време и съвременността ", " Протестантизъм ", " Сьорен Киркегор като мъдрец и набожен мъдрец " (за компетентност " Скандинавистика " ), " Екзистенция и трансценденция в актуалната философия ", " Световните религии в световната политика ", " Протестантска антропология " и други

Сред изявленията му са монографиите: " Експерименталната метафизика на Фридрих Ницше " (2006), " Метафизика и логика на психиката " (2008), " Ницше, Хайдегер и християнската метафизика " (2017) и " Метафизика и логика на психиката на духовните възрасти " (2018).

Значителен е приносът му в превеждането на метафизичен текстове от немскоезични създатели. Сред тях са Мартин Бубер, Ернст Касирер, Роман Ингарден, Имануел Кант, Йохан Готлиб Фихте.

Съставител и преводач е на няколко антологии: " Философия на религията и евангелска теология - 1 и 2 част " (2006, 2006); " Преображенията на Юдео-Протестантската виновност " (2018); " Идеята за Реинкарнацията на Изток и на Запад " (2019); " Преображенията на православната виновност " (2022).

" Благородната, духовна и деликатна натура на доцент Владимир Теохаров, неговото деликатно, вежливо и добросърдечно отношение към всеки един от академичната общественост, оставят светли мемоари в сърцето на всеки, който имаше щастието да бъде негов сътрудник или студент. Поклон пред паметта му! ", се споделя в съболезнованието от академичната общественост на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР