Софийският университет Св. Климент Охридски отбеляза 24 май с академично

...
Софийският университет Св. Климент Охридски отбеляза 24 май с академично
Коментари Харесай

СУ Св. Климент Охридски отбеляза 24 май с академично тържество

Софийският университет " Св. Климент Охридски " означи 24 май с академично празненство. На празника в Аулата участваха членовете на Академичния съвет на университета, ректори на висши учебни заведения, студенти, преподаватели и чиновници, представители на академичната общественост на Софийския университет и доста жители, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Тържеството бе намерено от ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков, който насочи своя привет към всички и означи, че след двегодишно спиране имаме опцията да отбележим 24 май по обичайния метод - с празненства в цялата страна, а академичната общественост - и с празненство в Аулата на Софийския университет.

В словото си проф. Герджиков напомни, че пандемията ни принуди да опознаем богатите благоприятни условия на новите технологии и че те разрешават на студентите да бъдат препоръчани лекции на именити преподаватели от чужбина в мащаб, който е невъобразим при нормалната подвижност, изискваща физическо наличие на гост-лекторите. По думите му, видяхме, че преимуществата на тези технологии и богатите цифрови запаси не могат да компенсират неналичието на персонален контакт и на човешко другарство.

Ректорът добави, че паралелно с това, което научихме за образованието, научихме доста и за културната задача и за активността на Софийския университет. Той напомни, че научните конгреси и културните събития в СУ, които нормално са над 1000 годишно, по време на пандемията бяха освен понижени, само че и трансферирани в онлайн среда.

" По този метод научихме нещо за себе си - нито просветителният развой, нито научните конференции, нито културните изяви са просто предаване на информация от един човек на различен. Това се отнася в още по-голяма степен за празненствата, честванията, театралните постановки, концертите и изложбите ", сподели ректорът. Проф. Герджиков означи, че духовното другарство е освен това от шерването на познания и мисли. 

Ректорът на Софийския университет напомни, че на днешния празник честваме също 130 години от написването на текста на всеучилищния химн от Стоян Михайловски и 50-годишнината от слагането на паметника на Светите братя Кирил и Методий.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР