Софийският районен съд (СРС) оправда Иван Цонев и Александра Стоилова,

...
Софийският районен съд (СРС) оправда Иван Цонев и Александра Стоилова,
Коментари Харесай

Съдът оправда двама младежи, обвинени заради скъсан полицейски пагон

Софийският областен съд (СРС) оправда Иван Цонев и Александра Стоилова, упрекнати в безчинство и за разкъсан пагон на служител на реда, по време на случай пред Първо районно ръководство в столицата преди 5 години. Двамата младежи бяха приети за почтени над 4 години след внасянето на обвинителния акт и след приключване на безспорната отминалост по едно от обвиняванията, заяви " Лекс ".

Случаят - станал на 15 септември 2013 година, стана прочут след излъчен по-късно в " Господари на ефира " запис от полицейска камера. Цонев и Стоилова бяха упрекнати, че до момента в който са минавали около паркираните служебни коли на Министерство на вътрешните работи, той е ритнал един от тях и е откъртил задната чистачка на различен. След това двамата почнали да наскърбяват и да пробват да ударят старши служител на реда Кристиян Стоянов, а момичето му скъсало пагона, до момента в който се опитвала да попречи на ареста на приятеля си.

Стоилова обаче се оплака, че служителят на Министерство на вътрешните работи ѝ блъснал два шамара и отхвърли да му е късало пагона. Излъчените записи в действителност демонстрираха, че след задържането на двамата ръкавът на Стоянов е цялостен, а той се появява със разкъсан пагон няколко часа по-късно , когато излиза от стая в ръководството.

Последва инспекция на Инспектората на Министерство на вътрешните работи и умозаключение, че Стоянов е излъгал и е направил дисциплинарно нарушаване, за което се планува уволняване, защото има данни, че е набедил момичето в закононарушение, за което то е предадено на съд. Потърпевшата подаде три тъжби в прокуратурата с искане да се ревизира държанието на служителя на реда. Държавното обвиняване обаче отхвърли да образува досъдебно произвеждане против униформения, доверявайки се на показанията на сътрудниците му, които го поддържат. Прокурорите одобриха, че въпреки на записите да се вижда, че служителят на реда влиза със здрава униформа, той е " употребявал безвредна игла от служебната карта, с която незабавно закрепил скъсания ръкав и пагон ".

Стоилова обаче заведе дело в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, по което той изиска отговор дали младата жена е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали управляващите са направили обективно следствие на недоволствата от полицейско принуждение. В последна сметка страната призна, че следствие не е извършено и се споразумя да й заплати обезщетение от 5500 евро .

Това обаче не докара до преустановяване на наказателното дело против нея и Цонев. Двамата бяха упрекнати в безчинство, което се санкционира с до 2 години затвор, а за скъсания пагон Стоилова получи обвиняване и за развалено " формено облекло, служебни знаци или надписи, носени или сложени по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи ", за което се планува до 1 година затвор. Според Наказателен кодекс безспорната отминалост за наказателно гонене по този текст е изтекла от дълго време, защото е четири години и половина, а от " скъсването " на пагона са минали повече от 5 години.

Присъдата на СРС е от 8 ноември, като Цонев и Стоилова са оправдани по всички обвинявания, само че прокуратурата може да я стачкува пред Софийския градски съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР