Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на

...
Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на
Коментари Харесай

Съдът отмени гаранцията от 50 000 лв. на Волен Сидеров

Софийският областен съд анулира гаранцията от 50 000 лв. на Волен Сидеров по обвиняването, че е подбуждал към нарушение на карантинните ограничения по време на Великденските празници.
Според арбитър Николай Урумов постановлението на прокуратурата, с което му е наложена тя, е незаконосъобразно.
Обвинението на Сидеров е поради рецензиите му от ефира на партийната телевизия против задължението да се носят маски в храма и поканата му хората всеобщо да са там на Великден. Според прокуратурата по този начин водачът на " Атака " е призовал за нарушение на ограниченията за ограничение на пандемията от ковид.
По мотив това арбитър Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници визитите на църковните храмове не са били неразрешени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.
Според него в думите на Сидеров няма апел за непокорство, а показват персонална позиция. Съдът категорично отбелязва, че правото на свободно изложение не може да бъде ограничавано даже и в изискванията на изключително състояние.
Съдът не вижда проблем и в невъзможността на чиновници на Министерство на вътрешните работи да призоват Волен Сидеров в Столична дирекция на вътрешните работи. Така арбитър Урумов намира, че не са налице данни за осъществено закононарушение от водача на " Атака " и по тази причина няма по какъв начин да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.
" При преценка на доказателствената цялост и разискване на доводите на страните, съдът намира, че постановлението на СРП, в частта му за взимане на мярка за неотклонение във връзка с жалбоподателя, е незаконосъобразно, заради което следва да бъде анулирано ", написа в решението си съда.
" Същевременно, съдът регистрира, че преди и по време на Великденските празници 16-21 април, визитите на църковните храмове не са били неразрешени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов. На последващо място, съдът смята, че словата, изречени от С. са представени изборно в постановлението за привличане като обвинен, като са извадени избрани изрази от подтекста на изявлението му и действително им е притурен различен смисъл. В посоченото изказване, буквално представено, на никое място не се прави директно изказване към жителите да нарушават взетите от страната противоепидемични ограничения. Съдът намира, че това изявление отразява персонална позиция, а не съставлява апел, нито подбудителство на неустановен брой хора да правят незаконни прояви. Цялостният звук на изявлението на С. в сочи на рецензия и противоречие с възприетата от държавното управление позиция и съставлява персонална оценка както на взетите решения, по този начин и на метода на осъществяването им от управляващите и популацията ", се споделя още в решението.
" Съдът намира, че не са налице данни за осъществено закононарушение от обвинения, заради което не е налице първата причина за взимане на мярка за неотклонение - съществуване на обосновано съмнение за съпричастност към авторството на действието от страна на обвинения. Липсата на главната причина обезсмисля произнасянето на съда по останалите доводи в жалбите за несъобразеността на размера на взетата мярка за неотклонение " гаранция в пари ", тъй като тази липса води до наложителната анулация на мярката и дефинира, че разпореждане на СРП по Директива за птиците 76/2020 година на Столична дирекция на вътрешните работи и прочие пр. 14762/2020 година от 14.04.2020 година, в частта му с която по отношение на В. Н. С. е взета мярка за неотклонение " гаранция в пари " в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лв., като незаконосъобразно ", приключва арбитър Узунов.
Другата мярка за неотклонение е за отправените закани от страна на Волен Сидеров по отношение на органите, водещи следствие против него, за да не изпълнят отговорностите си, за който случай Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно произвеждане, на 16.04.2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР