Софийският градски съд окончателно отхвърли всички претенции на бившия министър

...
Софийският градски съд окончателно отхвърли всички претенции на бившия министър
Коментари Харесай

Съдът окончателно: Елена Йончева не е наклеветила Делян Добрев по "Кумгейт"

Софийският градски съд дефинитивно отхвърли всички искания на някогашния министър на стопанската система и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев против евродепутатката Елена Йончева поради разкритията й и изказванията й по абсурда " Кумгейт ". В, което не предстои на обжалване, съдът приема, че Йончева се е употребила от правото си свободно да показва лично мнение по значими за обществото тематики, като в тази ситуация такава тематика е политиката на партия ГЕРБ, към която принадлежи Добрев, модела на ръководство, който тя постанова, методите на разпределение и разходване на средства от фондове и стратегии, които подсказват користни подбуди и други

През януари м.г. първата инстанция - Софийският областен съд, осъди Йончева за това, че е нанесла вреди на Добрев с някои свои изказвания, като му присъди общо обезщетение от 7000 лева плюс правосъдните разходи. Тогава Добрев написа в профила си във ФБ: " Осъдих Елена Йончева за клеветническите ѝ изказвания, за черната акция, с която накърни освен моето име и работата ми, само че засегна и хилядите почтени хора от Хасково, които работят за ГЕРБ. Месеци наред аз и моето семейство бяхме подложени на унижения, които по никакъв метод не кореспондираха с истината. Заради изказванията ѝ десетки почтени хора понесоха удари, които не заслужаваха и търпяха клеветите на Елена Йончева, единствено тъй като тя преследваше своите персонални цели ".

Сега обаче Софийски градски съд анулира това решение и приема, че Йончева е била в правото си да показва своята позиция, която съдържа отрицателна оценка, в това число и когато тази позиция визира съответно лице, щом неговото име се разяснява във връзка публичен въпрос, обвързван с неговия пост, активност или занимание. Това, сочи съдът, е трайна процедура на Върховния касационен съд.

Решанието на тричленния състав на Софийски градски съд с ръководител и докладчик Здравка Иванова, и членове Цветомира Кордоловска-Дачева и Десислава Чернева, несъмнено съставлява интерес поради претекстовете, в които се прави обзор на практиката на българските съдилища, на Европейския съд по правата на индивида и Конституционния съд по въпроса за свободата на изложение и изискванията, при които тя може да бъде ограничавана. Политическите фигури следва да понасят социална рецензия на равнище, по-високо от това на елементарните жители, отбелязва съдът. В този подтекст, изказванията на Йончева, че по искане на Добрев в община Хасково " са назначени на основни позиции родственици, кумове, някогашни съдружници и съученици, че е осъществена безскрупулна и нагла скица за покоряване на общината на един роднинско - другарски кръг, че става дума за липса на морал и за демонстрация на цялостно дебелоочие, по мнение на въззивният състав съставляват оценъчни съждения, а не обидни квалификации ", защото се касае за изразено от нея несъмнено отрицателно мнение по публични, политически значими въпроси.
Реклама
Скандалът " Кумгейт ", се разигра през 2017 година когато Елена Йончева, тогава народен представител от Българска социалистическа партия, упрекна Добрев, че кадрува в община Хасково, където е и регионален координатор на ГЕРБ, че негови родственици и другари са назначени на основни постове там, а свързани с тях компании получават апетитни публични поръчки. В разгара на абсурда Добрев подаде оставка, само че ръководещото болшинство от ГЕРБ и присъдружните им партии гласоподаваха да не се приема оставката му. Със случая беше сезиран Конституционният съд, който разгласи, че Народното събрание не може да откаже да одобри подадена оставка, която е персонален акт, само че в това време пък самият Добрев отдръпна оставката си от деловодството и остана народен представител. Той подаде оставка повторно в границите на 44-то Народно заседание през април 2019 година, когато в медиите се появи информация, че майка му, братовчедката му и кумецът му са си купили новопостроени жилища в София на цени от 270 евро на кв.м.

В подтекста на тези събития Делян Добрев подаде иск за обезщетение за вреди, породени от общо 16 изказвания и изявленията на Йончева в интервала 2017 и 2018 година, в които тя обрисува тежка картина на зависимости в община Хасково, откъдето е определена за народен представител, както и Делян Добрев.
Какво споделя Йончева "...ако погледнете цялата скица в Хасково, ще видите, че на основни позиции са назначени някогашни сътрудници... на господин Добрев във компании и сдружения, в които е правил финансова активност, работил по европрограми, това са двамата заместител - кметове, ще забележим на основни позиции кум и кума, на финансови позиции родственици и всички те са обвързани с източване, в действителност с разпределение на общински и държавни запаси ", споделя тя да вземем за пример в изявление по Bulgaria on air през октомври 2017 година " В общината са назначени хора, първо които не дават отговор на условията за държавен чиновник. Тези хора са част от " дриймтийма " на господин Добрев... те се разпореждат с държавни, общински и с европейски средства в нарушаване на закона... Създадена е група, икономическа формация в общината, която насочва към избрани компании общински, държавни и европейски средства... " - октомври 2017 година конференция на Българска социалистическа партия. " Големите публични поръчки за саниране се печелят от избрани компании, свързани с властта. В Хасково да вземем за пример последната поръчка за саниране от юни 2017 година при присъединяване на 130 компании, 10 блока от 11 са извоювани от роднинско-приятелския кръг на регионалния координатор на ГЕРБ (Делян Добрев, б.р.), за което имаме документи и сме ги показали в прокуратурата. Липса на действителна конкуренция води до неприятно качество на санирането. Примерите са доста. Но моделът в община Хасково е модел за това по какъв начин действа ГЕРБ и в други общини. Това е моделът на ръководство на България през днешния ден. Този модел е доста повече от шуробаджанащина. Извършва се безскрупулна и нагла скица за послушание на общините от един кръг с ясна цел - търговия е публичен, общински запас... В община Хасково, който е образец за това по какъв начин се правят схемите, по искане на регионалния координатор на ГЕРБ са назначени на основни позиции родственици и някогашни съдружници от същия регионален шеф на ГЕРБ и народен представител. Ще припомня - заместител кмет, сектор " Строителство " - някогашен съучастник, втори заместник-кмет - някогашен съучастник, шеф на Финансова дирекция - първа братовчедка и някогашен съучастник, ръководител на Комисията по бюджет и финанси - шурей, брачен партньор на шефа на Финансовата организация. Последният е акционер в над 40 компании, които в област Хасково печелят публични поръчки за над 50 млн. лева единствено за последните 2 години и половина. Една от тези компании е в топ 3 на компаниите в страната, които санират здания по Програмата " Енергийна успеваемост " - изявление в пленарна зала по време на вота на съмнение на кабинета Борисов на 23 януари 2018 година
Информация и хрумвания, които се вършат обществено притежание в подтекста на политическия и изобщо публичния спор несъмнено се употребяват с по-висока степен на отбрана, споделя Софийски градски съд. Правото на свободно изложение и правото на приемане и предаване на информация не са единствено основополагащи права в едно демократично общество, само че са и причина за практикуване на огромен брой други права и свободи. Действително правото на свободно изложение на мнение е лимитирано до отбраната на правото на чест, достолепие и положително име, които могат да бъдат накърнени от засегнатост и клюка. В случая обаче изказванията на Йончева не съдържат засегнатост и клюка - те не съдържат прилагателни, квалификации, съпоставения и прочие, които целят да обиден достойнството и достолепието на Добрев, не популяризират позорни условия за достойнството му, които не са същински нито му се приписва закононарушение, което не е направил.
Реклама
Съдът отбелязва, че не е открил директна причинно-следствена връзка сред изказванията на Добрев за претърпени стрес и душевен дискомфорт, нарушавания на вестибуларния уред, аритмия, високо кръвнo налягане, и изказванията на Йончева.
Прокурорско-съдебният напън против Йончева
Това дело обаче е единствено една част от продължителния и много жесток прокурорско-съдебен напън върху Елена Йончева, който стартира след нейните следствия като народен представител от Българска социалистическа партия на редица кавги в ръководството на ГЕРБ, измежду които и проблемите към оградата на границата, данни по какъв начин някогашният министър на културата Боил Банов опрощава наказателна клауза от 700 000 лева на компанията строител на Ларгото в София и други Особеностите на тази масирана офанзива против Йончева, която носи белезите на SLAPP каузи - правосъдно гонене за блокиране на активността по избрани следствия, се състои в това, че тя се прави с дейното подпомагане и съгласуваност с прокуратурата и към този момент получи ясна оценка от европейския парламент. Европейският съд по правата на индивида в Страсбург също даде знак, че прави оценка значимостта на проблема,

През август 2018 година прокуратурата стартира следствие против Елена Йончева по сигнал от трима деятели на ГЕРБ - Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Поводът е получено от нея финансиране от КТБ за компанията й " Офроуд " ООД през 2012 година Според прокуратурата Йончева е трябвало да знае за положението на КТБ и за закононарушенията, вършени в нея, въпреки че по това време КТБ е обичаната банка на властта, а Цветан Василев е награждаван като най-хубав банкер. Цацаров изиска от Народното събрание снемане на депутатския й имунитет, а през есента тя към този момент е обвинена.

През февруари т.г. Европейският парламент отхвърли да снеме имунитета на Йончева като евродепутат с претекст, че настояването, отправено от българската прокуратура, е политически стимулирано, преследва политически цели и в него липсва юридическа основа., който дефинира делото като предпочитан проблем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР