Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния

...
Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния
Коментари Харесай

Съдът пак спря вписването на промените в ББР

Софийският градски съд е спрял вписването на измененията в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развиване. Това се вижда от правосъдното определение в партидата на сдружението в Търговския указател.

Определението е постановено от арбитър Валерия Братоева. Тя се е произнесла по искане на Николай Димитров - един от старите членове на УС на банката. Той желае прекъсване на вписването на измененията, направени от икономическия министър Кирил Петков на 23 юни. Димитров твърди, че решенията на министъра, както и на УС и на Надзорния съвет на банката са оскъдни. Димитров ги е атакувал пред съда. Затова и желае прекъсване на вписването, до момента в който магистратите не се произнесат по съществото на разногласието. 

Съдия Братоева изяснява, че с цел да бъде спряно едно регистриране е задоволително да има висящо регистърно произвеждане и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията счита, че като преглежда настояването за прекъсване, тя не може да преценя дали делото всъщност е възможно. Със заявката за регистриране министърът е показал обяснителни бележки, че съдът няма по какъв начин да спре вписвано, защото то се основава на акт на Българска народна банка. Съдът обаче акцентира, че нито едно от събитията, които министърът желае да бъдат вписани, не се основава на акт на Българска народна банка, защото претендентите са определени с решение на самото комерсиално сдружение. Съдът, който гледа делото за прекъсването на вписването не може да разисква дали предяваването на исковете от Димитров е корист с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от различен арбитър. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за породени вреди.

Преди седмица Мария Вранеску от Софийския градски съд спря вписването на новото управление на ББР. Това ядоса икономическия министър Кирил Петков.  " Решението на съдийката от Софийски градски съд е в пълно противоречие със закона, тъй като актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато към този момент пет седмици водим борбата тази банка да стартира да работи за обществото, за дребните и междинни предприятия, да не се дават на осем компании един милиард, когато към този момент всичко е приключено и споделя, че щом Българска народна банка го е одобрила, би трябвало да се впише и не може да се стопира, се получава дълбокото вътрешно разбиране на Мария Вранеску. Тя е взела решение през днешния ден в противоречие със закона да спре това предопределение ", сподели тогава икономическият министър. 

Вместо да апелира прекъсването, на 28 юни Петков внесе ново заявление за промяна на управителния съвет на ББР и за увеличение на броя на членовете на Надзорния съвет. Пак се иска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни шефове на банката се оферират Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Преди месец министър Петков в профил двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска от стария контролен съвет, само че те апелират. Междувременно Петков предприе различен ход, за да отстрани гласовете на бойкотиращите остарели членове - разшири състава с още двама - Щонов и Михов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР