Софийският градски съд е осъдил люксембургското дружество "V 2 I.

...
Софийският градски съд е осъдил люксембургското дружество "V 2 I.
Коментари Харесай

Софийският градски съд осъди люксембургско дружество да заплати на КТБ 125 млн. евро

Софийският градски съд е осъдил люксембургското сдружение "V 2 I. S.a.r.l " да заплати на КТБ (в несъстоятелност) сумата от 125 млн. евро, излиза наяве от решение на съда.

То не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в двуседмичен период.

Делото е заведено през 2016 година след искова молба от синдиците на КТБ. Според тях 250 млн. лева заем от банката за редица компании е бил употребен, с цел да се купят 93,99 % от БТК АД, без банката да е получила равностойна престация за сумата. Като се твърди, че по този метод са се обогатили всички сдружения от групата, придобили надзор върху БТК.

Оказва се, че сдружението е благосъстоятелност на Цветан Василев.

Предоставянето на средствата е станало посредством даване на заеми на голям брой компании, без те да са ги погасили, а сумата от тях най-после е достигнала до люксембургското сдружение, съгласно синдиците на банката. Дружеството е декларирало пред съда, че съгласно него искът е неприемлив и безпочвен, като отбелязва, че седалището му е в Люксембург и българският съд не е способен да се произнесе по разногласието.

Съдът показва, че доколкото делото касае банкова неплатежоспособност и на равнище Европейски Съюз няма дадена уредба с Регламент, общ за страните в общността, актуалният съд е способен да прегледа разногласието. Наличие на други каузи на същото съображение, само че изхождащи от разнообразни в действителност изказвания и по отношение на други ответници, не обосновават недопустимост на сегашния иск, добавя още правосъдният състав. В последна сметка люксембургското сдружение е наказано да заплати сумата, посочена от синдиците.

Претенции за лихви не са предявявани с исковите молби и в допълнение, отбелязва още съдът.

Това е първата присъда на Софийския градски съд, по едно от редицата каузи, свързани с банката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР