Софийският дом за деца, лишени от родителски грижи, Асен Златаров

...
Софийският дом за деца, лишени от родителски грижи, Асен Златаров
Коментари Харесай

Надежда за хора с интелектуални затруднения

Софийският дом за деца, лишени от наставнически грижи, " Асен Златаров " беше закрит преди години. Сградата в столичния регион " Надежда " беше обвързвана със кавги и случаи на принуждение. От два дни в нея още веднъж има вяра. Там към този момент работи образователната кухня „ Надежда “, в която ще се учат да готвят и сервират 30 души с интелектуални усложнения.

Професионалната кухня е следващият план на фондацията " Светът на Мария ", която развива и дневния център " Светове ", към който има арт ателиета, кухня, обществено кафене. Към " Светът на Мария " работи и общественото дружество Bon Appétit, което предлага кетъринг, а храната и напитките за него са приготвени и сервирани от хора с интелектуални усложнения. До момента те работеха в дребна кухня към дневния център, само че към този момент разполагат с по-голямо пространство, в което да усъвършенстват кулинарните си умения, както и да развият трудови привички.

" Учебна кухня " Надежда " е новаторско пространство за даване на обществени услуги в професионална среда. Моделът е основан на френската обществена процедура за обществено и трудово включване на хората с интелектуални усложнения. Потребителите на центъра ще получат опция за образование в трудови и обществени умения и ще бъдат подкрепени за бъдещата си житейска и трудова реализация ", изясняват от фондацията.


Оборудването на образователната кухня е обезпечено с дарения. Сн. Фондация " Светът на Мария "

В кухня " Надежда " 30 младежи с интелектуални усложнения ще получат опция за образование в съответни трудови умения — подготвяне на храна и обслужване, поддръжка на хигиената, градинарство, битови действия и други. Работата в " Надежда " ще помогне на хората с интелектуални усложнения да придобият професионални и обществени умения. Те ще получат и поддръжка за бъдещата си житейска и трудова реализация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР