Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет

...
Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет
Коментари Харесай

Съдът спря вписването на новия директорски борд на Кинтекс

Софийски градски съд разпореди прекъсване на вписването на новия Съвет на шефовете на „ Кинтекс “, оповестиха от държавното сдружение.

Преди дни министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разпореди еднолично промяна на управлението. Аргументът ѝ бе изработен одит на оръжейния търговец от Инспектората на Министерството на стопанската система. Нинова твърди, че е открит спор на ползи при уволнения началник Александър Михайлов. Вицепремиерът и министър на стопанската система даже разгласи, че е предала материалите на прокуратурата.

От своя страна Александър Михайлов изрази подозрение, че одит на „ Кинтекс “ въобще е осъществяван. Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място, сподели Михайлов. Според него министерството няма пълномощия да ревизира оръжейния търговец, а това би трябвало да го направи принципалът – Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е „ Кинтекс “.

Александър Михайлов оспорва и констатациите на Нинова, че по едно и също време е работил в частна оръжейна компания и в държавната „ Кинтекс “. Според него това „ изрично не дава отговор на истината и може да бъде тествано във всеки миг в системата на Национална агенция за приходите и Агенция по вписванията “.

Публичният указател ясно демонстрира, че към датата на встъпването си в служба в „ Кинтекс “ - 27 октомври 2021 година Александър Михайлов не взе участие под никаква форма в частни компании, лицензирани и разрастващи сходна активност - оръжейна търговия, се споделя в изказвания на изпълнителния шеф.

Той твърди, че на 28 октомври 2021 година е подал пред едноличния притежател на капитала - ДКК ЕАД декларация за имущество и ползи според условията на закона за КПКОНПИ.

Поради основаната обстановката, след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи „ неотложно освобождение на изпълнителния шеф “, сега „ Кинтекс “ ЕАД на процедура няма законно управление и оправомощено лице, което може да подписва и съставлява сдружението, показва Александър Михайлов.

В същото време оръжейният търговец е поканен да подпише контракт за над 40 млн. евро, твърди Михайлов. Според него дейностите на управлението на Министерството на стопанската система и промишлеността слагат на карта този договор и заплашват държавния интерес.

„ Отново декларирам, че във всеки миг съм бил в подготвеност да подам своята оставка. Тя единствено трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам за какво министерството предприе тази офанзива за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря против всички внушения и откровени лъжи, които се изговарят в публичното пространство по мой адрес “, споделя Александър Михайлов.

В сряда пред бТВ той сподели, че е бил уволнен дни откакто изпратил отчет до Корнелия Нинова, че стопира заплащанията по контракт, подписан по времето на ГЕРБ, който претендирал от „ Кинтекс “ да заплаща милиони на офшорен търговски медиатор без изобщо да е ясно какви услуги са предоставяни против тези сериозните средства.

От своя страна министърът на стопанската система сподели, че промяна на управлението на държавното оръжейно дружество е по отчет на Инспектората на министерството. " Позоваваме се не на медийни изявления, клюки, а единствено на публични документи, на оторизирани органи да вършат инспекции " , сподели Нинова преди съвещание на парламентарната комисияпо стопанска система в сряда.

По думите ѝ Инспекторатът е установил съществуване на спор на ползи, като шефът на " Кинтекс " е бил по едно и също време подобен на държавното сдружение и частна компания, която се занима със същата активност. Тя заяви, че Инспекторатът е разкрил и други нарушавания, като е предложил тези констатации да се препратят към прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова ревизия, което Нинова изпълнила.

Новият управителен ръб

Според подадените документи в Търговския указател, чието регистриране все още е спряно, от целия доскорошен съвет на шефовете на " Кинтекс " поста си резервира само ръководителят Анита Великова . За малко тя е била изпълнителен шеф надружеството след предходното освобождение на Александър Михайлов през 2018 година

В управлението още веднъж влиза Валери Гроздев , който става и изпълнителен шеф. Той също за малко е бил отпред на компанията през 2017 година, когато е бил сменен от Александър Михайлов. Преди това Гроздев е бил на експертна служба в сдружението.

Дългогодишен чиновник на " Кинтекс " е третото ново попълнение - Пламен Пешев , който преди време е бил освободен от сдружението по незнайни аргументи.

В борда в този момент влиза и различен някогашен кадър на " Кинтекс " - Александър Павлов . Преди четири години той беше изненадващо назначен за шеф на дирекция, без преди този момент да има някакъв опит.

В обществените регистри няма информация за последния нов член на съвета на шефовете - Борислав Йорданов .

Стефан Янев: Уволнението е част от линията да се отстраняват фрагменти на служебния кабинет

Уволненият шеф на „ Кинтекс “ най-вероятно е част от сюжетната линия да се отстраняват фрагменти назначени от служебните държавно управление, които имат отношение с битката с корупцията, разяснява някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев пред бТВ в сряда.

Той посочи, че не познава Александър Михайлов, макар че назначението е станало по време на неговото държавно управление.

На собствен ред в сряда Нинова разяснява пред публицисти, че в новия ръб на шефовете на " Кинтекс " има единствено експерти и няма нито една партийна фигура.

Държавният оръжеен търговец

Държавният оръжеен търговец " Кинтекс " има дълга история. Компанията е основана по времето на социализмаи държеше монопола в износа на оръжие от българските фабрики. След измененията част от тях бяха приватизирании се появиха и частни медиатори.

Въпреки това компанията съумя да резервира пазарните си позиции, като главните пазари на „ Кинтекс “ са Индия и Алжир. Оборотът на сдружението през последните години се движи от 322 млн. лева през рекордната 2017 година до 238 млн. лева за 2020 година

Периодично сдружението е забърквано в кавги. През 2019 година профилираната прокуратура влезе в „ Кинтекс “, с цел да проверява нанесени вреди за милиони от продажбата на оръжия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР