Софийската опера и балет ще представи eмблематичния балет "Зорба гъркът"

...
Софийската опера и балет ще представи eмблематичния балет "Зорба гъркът"
Коментари Харесай

Балетът Зорба гъркът разтърсва Летище София - slava.bg

Софийската опера и балет ще показа eмблематичния балет "Зорба гъркът " довечера от 20 часа в хангар на летище София-север (по "Ботевгредско шосе ", първата отбивка вдясно до остарялото летище на София). Представлението е единствено за летци на самолетна компания Heli Air, които правят филантропични полети.

Спектакълът се играе по концепция на Георги Спасов, изпълнителен шеф на компанията Heli Air, почетен консул на Судан у нас, и на шефа на Софийската опера и балет – учен Пламен Карталов. Мотото на представлението е "Ще полетим още веднъж, макар COVID-19! “.

Хангарът е издигнат неотдавна за ремонт на самолети и Софийската опера към този момент игра там за 30-годишнината на компанията на особено издигната сцена. Сега той още един път ще даде територия на изкуството преди да поеме същинското си предопределение от началото на септември.

Балетът, въодушевен от великия разказ на Никос Казандзакис „ Зорба гъркът “, е по музиката на Микис Теодоракис с хореография, постановка и либрето на Лорка Масине. Участват премиер-солистите на балета на Операта Росен Канев, Никола Хаджитанев, Марта Петкова и други

Митът за Зорба постоянно е бил одобряван като знак на човешкия блян към свободата. Балетната версия е основана през 1988 година Световната премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена ди Верона. Този театър постоянно е имал огромен касов триумф, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона фенове. "Зорба Гъркът " става още от момента на своята премиера същинско културно събитие.

Балетът е игран също по този начин на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е показан още веднъж през 1993 година при цялостен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнен ще остане спектакълът навън в Рио де Жанейро, посетен от 120 000 фенове. "Зорба " се връща в Бразилия напролет на 1995 година В България балетът е подложен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при претъпкани салони.

Спектакълът ще се играе и на 3 септември в Цари Мали град – още една забавна концепция на маестро Карталов за показване на продукциите на Софийската опера и балет на необикновени места навън.

Снимка: Софийска опера и балет
Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР