Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия

...
Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия
Коментари Харесай

Бивш шеф на софийската дирекция по храните ще се изправи пред съда по две обвинения

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт против някогашния шеф на Областната дирекция по сигурност на храните (ОБДХ) – София Антон Генов. Той ще дава отговор пред съда по две обвинявания – за закононарушение по работа и за насила. Генов бе упрекнат през юли след следствие на антикорупционното звено на прокуратурата.

Според обвинителния акт на 5 октомври 2016 година Генов е разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на сдружение в гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена лой, изкупувана от заведения за публично хранене. Продуктът служи като съществена суровина за произвеждане на биогориво. Също по този начин разпоредил това имущество да бъде конфискувано. Подобна инспекция и дейности по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, защото не се касае за храни, а за боклук, показват от прокуратурата и прибавят, че осъществяването на такава инспекция е от компетентността на районната екоинспекция. Заради тези му дейности държавното обвиняване е на мнение, че Генов превишил властта си.

Според държавното обвиняване с дейностите си Генов е имал за цел да се набират облаги за конкурентно сдружение, в което по това време е работел синът му.

При инспекцията изпратените чиновници от ОДБХ – София, са иззели 8 180 литра отработена лой и 167 неупотребявани бидони, като са заели коли на конкурентната компания да ги превозят в незнайна посока.

Събрани са доказателства, че обвиненият е направил още едно действие на закононарушение по работа – на 5 ноември 2016 година той разпоредил да бъде осъществена инспекция в склад на друга фирма-конкурент на компанията, в която работел сина му. При инспекцията на сдружението в Ботунец не се стигнало до изземване, защото след сигнал на засегнатата компания до Българската организация за сигурност на храните, дейностите на чиновниците от софийското звено били прекратени.

На Антон Генов е повдигнато обвиняване и за това, че през октомври 2016 година е направил опит да принуди шеф на комерсиално сдружение с задграничен притежател да не прави комерсиална активност на територията на София.

Към момента Генов е с наложена мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 5 хиляди лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР