Софийската градска прокуратура (СГС) е отказала да образува разследване във

...
Софийската градска прокуратура (СГС) е отказала да образува разследване във
Коментари Харесай

„Уродлива измет и човешка сган“: Прокуратурата каза за разследването срещу Костя Копейкин

Софийската градска прокуратура (СГС) е отказала да образува следствие по отношение на апелите на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, че родната демократична общественост е „ една озверяла човешка паплач, жадуваща за кръв и мечтаеща за войни и принуждение “, и заради това „ дълг на всеки един естествен жител е да направи всичко по силите си, с цел да може тази уродлива сган да бъде унищожена – за положителното освен на България, само че и на човечеството “.

Статус с това наличие се появи на 25 юни т.г. във фейсбук профила на Костя Копейкин, обозначена като „ публична позиция “. След вълната от отвращение против казаното от него, в това число изразено и от премиера Николай Денков, прокуратурата се самосезира да направи инспекция дали има данни за закононарушение. От държавното обвиняване тогава оповестиха, че ще работят по инспекцията 3 месеца. И навръх 29 септември преписката е прекъсната, откри „ Сега “.

Проверката е предоставена от прокуратурата на ГДБОП и ДАНС. Към това произвеждане са „ пришита “ и преписки, формирани по сигнали на жители от Враца и Варна, които настояват, че с цитираната обява във Facebook Костадинов „ намерено приканва към принуждение към последователи на съответни политически убеждения “ и проповядва антидемократична идеология.

За да има закононарушението по чл.162, ал.1 от Наказателен кодекс, е належащо деецът посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод да проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, цвят на кожата, генезис, националност или етническа принадлежност или полова ориентировка. Чл.108, ал.1 от Наказателен кодекс пък криминализира проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на открития от Конституцията публичен и държавен строй.

Реклама

Към 11 юли, когато е осъществена компютърно-техническа експертна информация, обявата към този момент не е била обществено налична, като съгласно специалиста най-вероятно е била изтрита.

Прокурорът прави юридически разбор на наличието на обявата и стига до извода, че казаното е персонално мнение на Костадинов, и не би могло да се окачестви като проповядване или подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист, нито като подбудителство на някого да извърши закононарушение. Не може да се окачестви и като проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на конституционния публичен и държавен строй, написа в постановлението си прокурорът.

Според него в обявата не са конкретизирани хора и не излиза наяве кои лица има поради създателят посредством изразите „ родната демократична общественост “ и „ рупорите на американското посолство “, в чиито профили съгласно него „ се лееше кръв и се призоваваше за война, кланета, протести и всевъзможни други сходни неща “, нито е показал съответни лица, които съгласно него са „ озверяла античовешка сган, жадна за кръв и мечтаеща за войни и принуждение “.

Освен това в израза „ ето за какво дълг на всеки един естествен жител е да направи всичко по силите си, с цел да може тази уродлива сган да бъде унищожена – за положителното освен на България, само че и на човечеството “, не се съдържа послание към съответно лице, нито към група лица с апел да извършат съответни дейности на принуждение против някого.

Прокурорът изяснява още, че обявата съдържа обидни квалификации, само че делата за засегнатост са от частен темперамент – стартират по просба на потърпевшия.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР