Софийската градска прокуратура ръководи разследване за четири взрива, извършени в

...
Софийската градска прокуратура ръководи разследване за четири взрива, извършени в
Коментари Харесай

Хронология на взривовете в оръжейни складове, за които бяха обвинени руснаци

Софийската градска прокуратура управлява следствие за четири гърмежа, осъществени в интервала от 2011 година до 2020 година, в хранилища за муниции у нас. Установено е, че по това време България е посещавана от шестима руснаци, употребявали подправени самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на комерсиално сдружение, произвеждащо оръжия, споделя Народоосвободителна въстаническа армия.

Смята се, че при всеки от гърмежите първо е зародил пожар, който е довел до евакуация на хората, с цел да не се стигне до жертви при отдалеченото взривяване на боеприпасите.

Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия

Хронологията на гърмежите

На 12 ноември 2011 година гърмеж унищожи над 3000 снаряда в склад, благосъстоятелност на комерсиалното сдружение " Емко " на Емилиян Гебрев. Той се намира до габровското село Ловнидол. Разследващите откриват съветско взривно устройство на 150 м от постройката.

Вторият случай е от 21 март 2015 година Над 2000 неуправляеми реактивни снаряда и противотанкови гранати са унищожени при пожар и последвал гърмеж от отдалеченост в хранилища на ВМЗ " Сопот ” край село Иганово. Част от продукцията още веднъж била благосъстоятелност на комерсиалното сдружение " Емко ”. Прокуратурата загатва за съветска диря 6 години след случилото се, а материалните доказателства по делото са унищожени при пожар. Той пламва на 31 май 2015 година в постройката на някогашния институт по специфична техника в София – и е случай номер три. Експертиза открива, че пожарът не е вследствие на самозапалване.

Взрив номер четири ни връща до датата 11 март 2020 година. Тогава е взривен склад за детонатори и възпламенители към цех " Арсенал ” в Мъглиж. Експлозията още веднъж е предшествана от пожар и евакуация на работещите, двама от които са настанени в болница.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР