Софийската градска прокуратура обвини бившия главен секретар на МВР Живко

...
Софийската градска прокуратура обвини бившия главен секретар на МВР Живко
Коментари Харесай

След 3 часа разпит в КПКОНПИ: Живко Коцев е с обвинение за участие в престъпна група

Софийската градска прокуратура упрекна някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев за присъединяване в незаконна група, в която са взели участие Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. Това оповестиха от прокуратурата. Коцев остава на независимост под парична гаранция от 20 000 лв..

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев резервира цялостно безмълвие на излизане от КПКОНПИ, където през днешния ден беше на разпит, който продължи над три часа и половина.

Единственият коментар пристигна от неговия юрист Илиян Василев, който съобщи пред публицистите, че клиентът му не е направил никакво закононарушение.

" Въпрос на време е да потвърдим нашите изказвания ", сподели още Илиян Василев. " Единственият орган, който може да даде информация, е прокуратурата ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Самият Живко Коцев не разяснява нищо на излизане от постройката, в която се обитава Комисията за противопоставяне на корупцията, а се качи в колата си с юрист Даниела Доковска.

На 4 април Министерство на вътрешните работи заяви, че Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание, напомня Българска телеграфна агенция. Ден по-късно той разгласи на взаимен брифинг с тогавашния министър председател в оставка Николай Денков, че отдръпва подадената си оставка. Николай Денков съобщи тогава, че Коцев е подал молбата си за овакантяване под напън. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев одобри решение, с което предлага на президента да издаде декрет за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. На 10 април президентът Румен Радев издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се извършва от основен комисар Димитър Кангалджиев, доскорошен заместител на Коцев.

На 6 април Софийският градски съд заседава по размер за неотклонение на някогашния шеф на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и Стефан Димитрови по отношение на обвиняване за присъединяване в незаконна група. По време на делото арбитър Тони Гетов заяви, че в материалите по следствието има фотоси и записи на диалози сред Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са фотоси на Живко Коцев, Стефан Димитров и друго публично известно лице, на които се вижда избран часовник, който след срещата им към този момент е на ръката на Живко Коцев, сподели арбитър Гетов.

Във вторник на съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев съобщи, че от 2022 година ДАНС е стартирала разработка против Марин и Стефан Димитрови за контрабанда на акцизни артикули. Тончев уточни, че двата мъже са имали роля в канал за незаконно създадени цигари в Турция, разработван от Никола Николов-Паскал. По думите на ръководителя на ДАНС е открито, че главната роля на Марин и Стефан Димитрови е била да откриват контакти с лица, заемащи висши обществени длъжности за да обезпечат безпрепятственото действие на схемата. Той уточни, че Стефан Димитров е построил доверително отношение с към този момент някогашния шеф на Агенция " Митници " Петя Маринова Банкова – Тенева, нейния заместител Людмил Андреев Маринов и основния секретар Живко Коцев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР