Софийската фирма Джи Пи Груп, изпаднала напоследък в немилост, вероятно

...
Софийската фирма Джи Пи Груп, изпаднала напоследък в немилост, вероятно
Коментари Харесай

Намериха цаката на Джи Пи Груп

Софийската компания „ Джи Пи Груп ”, изпаднала в последно време в недружелюбност, евентуално няма да завоюва търга за воден цикъл в Пловдив. Компанията е един от четиримата претенденти за социална поръчка за реконструкцията на тръбопровод и канализация в регион „ Северен ”, само че е получила черна точка още при инспекция на документите. Тръжната комисия, ръководена от някогашния шеф на „ Жилфонд ” Румен Лемберов, се произнесе, че през последните пет години „ Джи Пи Груп ” няма изискуемия от Община Пловдив размер на строително-монтажните работи, осъществен при построяването на магистрални проводи на ВиК. Освен това не дава отговор на изискването за нужен личен състав. Това стана ясно от протокола на съвещанието на комисията, оповестен в уеб страницата на Общината.

Един от обектите, посочен от компанията, е Водният цикъл в Шумен на стойност 10 млн. лв. без Данък добавена стойност. При инспекция се оказа, че въпросната поръчка е предоставена на обединяване „ Аква билд Шумен ”, в което „ Джи Пи Груп ” взе участие дружно с още четири други компании. Неизвестно е коя част от поръчката е изпълнена от " Джи Пи Груп ", смята комисията.

„ Джи Пи Груп ” си навлече неприятности с ареста на български и румънски публицисти, разследвали компанията край Радомир за корупционни практики. След абсурда министър председателят Бойко Борисов обществено съобщи, че компанията би трябвало да бъде извадена от публичните поръчки с държавно и европейско финансиране. В резултат „ Джи Пи Груп ” се отхвърли да подпише контракт за извоюваната поръчка за създаване на тунел на автомагистрала „ Струма ”.

Търгът за Водния цикъл в Пловдив не е завършил, тъй като занапред ще се преглеждат ценовите предложения на четиримата претенденти. Освен „ Джи Пи Груп ” за промяна на тръбите в „ Северен ” аплайват известните под тепетата компании „ Драгиев и ко ”, „ Пътинженеринг ” и консорциум „ АПП ВИК Проект Пловдив 2018 ”, основан от „ Пътища - Пловдив ” и „ Агромах ”. За тяхната документи тръжната комисия няма забележки.

Проектът за реконструкцията на ВиК мрежа е на стойност 31 820 933 лв. без Данък добавена стойност и е част от воден цикъл, който се финансира по оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ”. Обществената поръчка е разграничена на три обособени позиции. Половината от парите - 15,3 млн. лв., са планувани за промяна на тръбите на бул. „ Дунав ” в сектора от Брезовско шосе до бул. ”Васил Априлов ” и на „ Брезовско шосе от бул. „ Дунав ” до Северния обходен колектор. Максималният период за осъществяване е 458 дни.

Другите две обособени позиции включват кварталите в региона на бул. „ България ” и бул. „ Марица - север ”. Това са 47 улици и сектори от улици. Сред тях са ул. „ Сава Муткуров ”, „ Самара ”, „ Средец ”, „ Карловска ”, „ Порто Лагос ”, „ Луда Яна ”, „ Сърнена гора ”. Сроковете за тях са по-дълги - 580 дни. Ако няма обжалване на резултатите от търга, работата може да стартира действително през пролетта.

Проектът за Водния цикъл „ брадясва ” повече от осем години, като през това време Пловдив беше изпреварен от десетки градове, в това число и по-малки като Асеновград. Първоначалната цена от 130 млн. лв. се редуцира на 114 милиона. По-голямата част от тези средства - 70 млн. с Данък добавена стойност, отива за реконструкцията на Пречиствателна станция. Обществената поръчка е стопирана поради тъжба във Върховен административен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР