Софийска районна прокуратура разследва дали спрямо депутата Радостин Василев е

...
Софийска районна прокуратура разследва дали спрямо депутата Радостин Василев е
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва дали Радостин Василев е заплашван и принуден да извърши нещо

Софийска районна прокуратура проверява дали по отношение на депутата Радостин Василев е упражнена насила. Пресцентърът на държавното обвиняване заяви за формираното досъдебно произвеждане в понеделник.

В известието се показва, че се ревизира дали народен представител от 49-ото Народно заседание, който е посочен с буквите Р.В. , е бил застрашен за да бъде заставен да извърши нещо срещу волята си. Единственият депутат с тези букви е Радостин Василев, който беше определен за народен представител от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

В петък Василев и я упрекна в „ изменничество “ поради съглашението за ръководство с ГЕРБ. Той пусна част от запис, за който твърди, че е от онлайн съвещание на към 50 души от Националния съвет на „ Продължаваме промяната “ от 21 май, неделя. Записът стана мотив договарянията за ръководство с ПП-ДБ.

В понеделник прокуратурата заяви, че казусът, който проверява, е от 25 май, четвъртък – ден преди Василев да популяризира записа. В същия ден по думите на Василев му се е обадил ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев и му е споделил, че има опасност за живота му и ще му бъде изпратена защита.

Държавното обвиняване уточни още, че се е самосезирало за случая по информация в медиите, без да показва по кое време тъкмо е почнало следствието. Според известието Василев е дал сведения пред прокурор по отношение на следствието на идващия ден – 26 май, петък.

Разследва се закононарушение по член 143, алинея 1 от Наказателния кодекс. То е за насила, съпроводена със опасност или корист с власт. Наказанието за такова закононарушение е отнемане от независимост до шест години.

Софийската районна прокуратура уточни още, че в случай че бъдат събрани доказателства за „ осъществено закононарушение против републиката или друго от лица с имунитет “, следствието ще бъде изпратено в Софийска градска прокуратура. Не се показва дали досега има данни, че различен народен представител е заплашил Василев.

Самият Василев преди две седмици, с цел да бъде разследван за оказване на насила. Става дума за следствие от 2022 година за негов опит да принуди посредством опасност депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „ ИТН “ (ИТН) в 47-ото Народно заседание. Тогава той беше министър на спорта и дружно с няколко депутати от Има Такъв Народ се отдели от партията, откакто тя напусна обединението с Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия и остави без болшинство в Народното събрание държавното управление на Кирил Петков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР