Софийска районна прокуратура обяви в петък, че няма да привлича

...
Софийска районна прокуратура обяви в петък, че няма да привлича
Коментари Харесай

Хаджигенов и Бабикян няма да бъдат съдени за акцията срещу руското посолство

Софийска районна прокуратура разгласи в петък, че няма да притегля към наказателна отговорност Николай Хаджигенов и Арман Бабикян за акцията с алена багра против съветското посолство. По-рано денем полицията ги арестува и против тях бе формирано досъдебно произвеждане за хулигански дейности. Делото ще бъде прекъснато.

Действията на прокуратурата са обясними. През ноември предходната година Европейският съд по правата на индивида поради ареста и осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които боядисаха паметника пред централата на Българска социалистическа партия. Двамата бяха наказани за безчинство, до момента в който акцията им бе с политически темперамент и нямаше никакви хулигански подбуди.

В петък сутринта водачите на гражданското придвижване " Ние идваме " Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха задържани в петък поради протестна акция пред съветското послство в София.

По образец на преотеста в Прага преди седмица юрист Хаджигенов е излял алена багра върху табелата на входа на посолство. Хаджигенов и Бабикян оповестиха, че по този начин са изразили гражданската си позиция против войната в Украйна.

Полицаите желаеха документите за идентичност на двамата и откакто не ги получиха, им сложиха белезници, качиха ги в патрулни коли и ги водиха за разпит в Първо РПУ. Според полицейския протокол отводът да се дават персонални документи за инспекция води до задържане и отклоняване в районното за дейтайлна инспекция.

Адв. Хаджигенов обаче съумя да се провежда за живо лъчение от патрулката.



" Всеки ден чиновниците на Путин би трябвало да виждат кръвта на почтените жертви на фашисткия режим ", написа юристът във Facebook.

Двамата с Бабикян сложиха и няколко български стотинки в алената багра.



" Оставихме и по 10ст за тролчета. Може да минете да си ги вземете ", написа в обществената мрежа някогашният народен представител от " Изправи се! Мутри вън! " Валентина Василева-Филаделфевс.

Заради задържането на Хаджигенов и Бабикян се провежда митинг пред Първо РПУ. " Само в България арестуват за митинг пред Руско посолство! Митрофанова ли ръководи страната ни? Освободете Бабикян и Хаджигенов ", показват уредниците на демонстрацията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР