Софийска градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване

...
Софийска градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура проверява за софтуера Pegasus в държавни структури, използван за нерегламентирано подслушване на български граждани

Софийска градска прокуратура (СГП) прави инспекция за вероятно непозволено потребление на програмен продукт Pegasus в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители. В хода на инспекцията прокурор в СГП неотложно е изискал информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NGO Group " Pegasus ", както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други. В хода на инспекцията ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт Pegasus и вероятно къде е осъществен той. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена, твърдят от прокуратурата. За софтуера Pegasus стана известно след следствие на консорциум от публицисти, което откри, че чрез израелската разработка са подслушвани редица дипломати, държавници и политици от целия свят.

В хода на следствието беше открит лист с над 50 000 телефонни номера, които са били шпионирани през последните пет години. Сред тях се оказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, напомня бТВ. По-късно Израел сътвори комисия, която да проверява дали полицията нелегално е подслушвала общественици и публицисти. В абсурда се появи и българска среда – оказа се, че израелската компания има офис у нас, само че нямаше данни софтуерът да е употребен в страната ни, написа OFFNews.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР