Софийска градска прокуратура се задейства и търси начин да разпита

...
Софийска градска прокуратура се задейства и търси начин да разпита
Коментари Харесай

СГП реши да разпита Васил Божков като свидетел срещу Борисов, иска правна помощ от ОАЕ |

Софийска градска прокуратура се задейства и търси метод да разпита Васил Божков като очевидец по следствието против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

Това оповестиха от СГП, като акцентират " нуждата да бъдат годно осъществени опорочените дейности по следствието, подхванати от проверяващ орган към ГДНП ". 

СГП е изготвила предложение до интернационалния отден на Върховна касационна прокуратура за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит посредством видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец, учредена на правилото на реципрочност. 

Министър Надежда Йорданова през днешния ден, че Министерството на правораздаването е готово да спомага за разпит на Божков посредством приниципа на реципрочност, само че прокуратурата би трябвало да инициира това. 

От СГП обаче са решили да изискат помощ от ВКП. 

Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на подобен тип разпит съгласно тяхното законодателство. Единствено по този ред е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства, изясняват от СГП. 

В хода на следствието предстоят разпити и на други очевидци, които имат отношение към разследваните условия по досъдебното произвеждане. Работата по делото продължава посредством осъществяването на дейни процесуални дейности, прецизират от Софийска градска прокуратура. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР