София. Здравото съмнение е единственият начин да не станете жертва

...
София. Здравото съмнение е единственият начин да не станете жертва
Коментари Харесай

Георги Апостолов, Националния център за безопасен интернет: Здравото съмнение е единственият начин да не станете жертва на интернет измама

София. Здравото подозрение е единственият метод да не станете жертва на интернет машинация и даже и да сте изцяло уверени, че нещо е правилно, направете труда да го ревизирате още един път. Това сподели Георги Апостолов, координатор в Националния център за безвреден интернет, в изявление за Агенция „ Фокус “ по тематиката за интернет измамите, на които стават жертва възрастните хора, и за случая с подправения профил „ Александър Николов “.
„ Просто нещата са такива – виждам профил, който ми вдъхва някакво доверие, и виждам, че от моите другари някои са другари на този профил и завършвам. И оттук насетне аз съм си основал в главата мним облик на някакъв човек, придържам се към него и не ми идва на разум въпреки всичко да ревизира някои части от информацията. А това към този момент е безусловно улавяне в клопката “, сподели още той и изясни, че интернет дава безпределно лесни благоприятни условия за инспекция.
„ Препоръчително е, когато имаме нов онлайн другар, да проверим малко по-внимателно информацията и данните, които той дава за себе си, тръгвайки от профилна фотография. Ако излъганите бяха си създали труда да потърсят по профилната фотография, с цел да видят, че тя не дава отговор на Александър Николов, по-късно да създадат инспекция по email адрес, какъвто има наличен, и да видят, че информацията много се разминава, това щеше да ги накара да подходят по-предпазливо “, посочи Апостолов.
По думите му все по-често се следи така наречен онлайн резултат. „ Знаете, че от ден на ден хората споделят, поддържат връзка с другите и даже си намират бъдещи съпрузи онлайн и това дотам се е вградило в всекидневието ни, че започваме да не разграничаваме действителния от виртуалния свят. Но защото във виртуалния свят ние не получаваме толкоз доста информация, както при директния контакт с човек, ние си сътворяваме облика въз основата на обособени късчета информация. Това е като да сглобявате пъзел от 100 части, от които 15 липсват, само че въпреки всичко вие можете да сглобите нещо, тъй като си представяте какво има на останалите късчета. По този метод хората сглобяват облика и не се замислят, че на него му липсва доста естествени неща, които в действителния контакт издават доста за индивида насреща – тук приказваме за гримаса, за взор, за език на тялото, за изцяло лъчение, за интонация, за тембър на гласа. Защото това са неща, които единствено изпечени мошеници могат да ги владеят (не че няма такива) и да провокират доверие. Онлайн това е доста по-лесно, тъй като куп от тази информация не участва, само че хората си я пресъздават. Даже бих споделил, че когато някой поддържа връзка с чужд човек онлайн до по този начин степен, че към този момент си пишат близки известия и си описват истории, евентуално те могат даже и да чуят гласа на този човек, който са си въобразили в главата “, сподели още той.
Апостолов уточни, че през последните дни е излязла тревожна статистика, която сочи, че българското население е на 30-о място по дигитално-медийна просветеност. „ Това е нещо, за което ние бием паника от дълго време. Получава се по този начин, че в разрастващата се все по-дигитално ера ние имаме все по-неграмотни генерации “, изясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР