София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с

...
София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с
Коментари Харесай

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . Тема на диалога бе българската позиция в светлината на взетите тази седмица решения в подтекста на нападението в Солсбъри на територията на Обединеното кралство и извършеното през днешния ден изключително съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на Република България.
„ Трябва да подчертая, че България, като член на Европейски Съюз и НАТО, е част от взимането на решения в границите на двата съюза, още повече и като Председател на Съвета на Европейски Съюз. В тази връзка, решенията на Европейски Съюз, взети на Съвета на 22 и 23 март в Брюксел, а и на НАТО на 27 март, показват и българската позиция. Всички дейности, подхванати от двата съюза, са резултат от консенсусно решение на страните членки и израз на суверенното решение и дейности на българското държавно управление, предадени от нашите представители в Европейски Съюз и НАТО. Позицията ни е и израз на взаимност към нашите съдружници “, съобщи Юрий Щерк. Той акцентира, че потреблението на химическо оръжие на територията на Англия е неприемливо и е жестоко нарушаване на настоящото интернационално право, без значение от претекстовете, които стоят зад него. „ България е съществено обезпокоена от известията за допустима връзка на лица и организации от Руската федерация с потреблението му на територията на европейска страна. Очакваме резултатите от следствието на събитията и обстоятелствата към нападението в Солсбъри “, добави още българският посланик.
Заместник-министър Щерк посочи, че по отношение на развиването на обстановката българското държавно управление извика на съвещания посланика на България в Руската федерация Бойко Коцев, който взе присъединяване и в Съвета по сигурността по-рано през днешния ден, като изложи обстоятелства и условия, свързани с съветската позиция по въпроса. „ На този стадий и в светлината на това, което ни е известно, българското държавно управление счита, че дейностите на страната ни са задоволителни. В светлината на по-нататъшното изясняване на случая България ще преценя целесъобразността от предприемане на спомагателни дейности, добави още Юрий Щерк. „ При офанзивата в Солсбъри са потърпевши съветски жители, само че и жители на Обединеното кралство, т.е. жители на Европейски Съюз. Това буди безпокойствие и ние желаеме да сме сигурни, че това няма да се случи в друга европейска страна. Решението на българското държавно управление да извика дипломат Коцев на съвещания е израз на угриженост от наша страна. Трябва да вървим дружно към разрешаване на този въпрос и определяне на причинителите, както и слагането им под отговорност съгласно закона. Разчитаме, че съветската страна ще спомогне за установяването на виновниците. “, сподели в умозаключение заместник-министърът. Той изрази съпричастността на страната ни и по отношение на трагичните събития в Кемерово, лишили живота на повече от 60 души, измежду които и доста деца.
От своя страна съветският дипломат срещна българският заместник-външен министър с вижданията на своята страна по случая.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР