София. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов обсъди

...
София. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов обсъди
Коментари Харесай

Зам.-министър Захари Христов обсъди развитието на регионалната политика и възможностите за сътрудничество със зам.-министъра на РСМ Зоран Димитровски

София. Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов разиска развиването на районната политика и опциите за съдействие и шерване на опит за повишение на потенциала със заместник-министъра на локалното самоуправление на Република Северна Македония Зоран Димитровски и държавния секретар на Министерството на локалното самоуправление на Република Северна Македония Кирил Парталов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .

Заместник-министър Христов е на посещаване в град Струмица, Република Северна Македония, по отношение на подготовката и осъществяването на взаимната стратегия за трансгранично съдействие Интеррег, която се финансира от Европейския фонд за районно развиване и Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз.

В рамките на визитата бяха контрактувани основни стъпки за сполучливата реализация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ сред общините Струмяни и Берово, като стратегически план в програмата за трансгранично съдействие Интеррег Република България - Република Северна Македония за интервала 2021-2027 година, който ще даде нови благоприятни условия и тласъци за усилване на съдействието и обмена.

По време на визитата си в Република Северна Македония Захари Христов инспектира няколко обекта, осъществени със средства по програмата през програмния интервал 2014-2020, измежду които манастира „ Св. Леонтий “, с. Водоча, и детска градина „ Сонце “ в Ново село.
Заместник-регионалният министър регистрира високите темпове на осъществяване на програмата, по която средствата са напълно контрактувани и за реализацията на взаимни планове за възстановяване на околната среда, туризма и конкурентоспособността на трансграничния район са разплатени 14,5 млн. евро към бенефициенти, което съставлява 74% от общия бюджет на този инструмент.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР