София. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните

...
София. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева прие генералния секретар на Съвета на ЕС Йепе Транхолм-Микелсен

София. Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева разиска през днешния ден с генералния секретар на Съвета на Европейски Съюз Йепе Транхолм-Микелсен готовността на България да поеме председателството на Съвета на Европейския Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
„ Фокусирани сме дейно да подготвим полемиките в Съвета на Европейския съюз, като ще отделим особено внимание на тематиките миграция, сигурност и защита, цифровизация, Брекзит и, не на последно място – на икономическите досиета “, сподели на своя посетител министър Захарива. Тя акцентира, че към този момент е почнала подготовката и е планувано изключително съвещание на Съвет общи въпроси (СОВ) по член 50 през месец януари 2018 година, на което ще бъдат признати директивите за преходния интервал по договарянията за Брекзит. „ България ще работи по над 200 досиета по време на Председателството. Имайки поради това, сме подготвени да организираме работни обеди сред постоянните съвещания на СОВ и изключителните по член 50 с оглед продължение на разискванията, с цел да бъде реализиран консенсус сред държавите-членки по въпросите, свързани с Брекзит “, добави външният ни министър. Тя посочи, че това ще бъде една от централните тематики, само че в това време е извънредно значимо по време на съвещанията и работните срещи да се отдели не по-малко внимание на европейската вероятност на Западните Балкани, миграцията, многогодишната финансова рамка на Съюза и кохезионната политика.
По време на срещата двамата разискаха и други въпроси, свързани с координацията сред Генералния секретариат на Съвета и външния ни министър за интервала на Българското председателство. Програмата на вицепремиера Екатерина Захариева ще бъде обвързана освен със отговорностите ѝ като ръководител на Съвет „ Общи въпроси ”, само че и с отговорността да замества висшия представител за общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз Федерика Могерини за интервала на Председателството.
Работната среща е част от двудневното посещаване на генералния секретар на Съвета на Европейски Съюз Микелсен в София, на което той организира срещи с министър-председателя Бойко Борисов и министрите от кабинета.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР