София. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград

...
София. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград
Коментари Харесай

Благоевград: Зам.-кметът Христина Шопова посрещна френска делегация, обсъдиха концепция за нова експозиция с археологически открития от българо-френски археологически екип

София. Заместник-кметът по просвета и филантропични действия на община Благоевград Христина Шопова и шефът на Регионален исторически музей Христина Цонева организираха работна среща с културното аташе на Франция в България Пиер Гийме, заместник-директора на Националния Археологически музей във Франция и архитектурен резерват Сен-Жермен-ан-Ле - Катрин Лубутен, проф. Жан-Пол Дьомул, професор по праистория в университет Париж I и Френския академични институт, Национален Център за Научно Изследване. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . На срещата беше разисквана идейна идея за създаване на нова археологическа експозиция в РИМ - Благоевград. В нея ще бъдат показани сбирки от артефакти, открити по време на сполучлива взаимна активност на българо-френски археологически екип, разкрил и проучил неолитния обект при с. Ковачево, община Сандански. Част от експонатите са неповторими освен за България, по този начин и за света. Идеята е експозицията да бъде подредена за Председателството на Р България на Европейския съюз през 2018 година. Вече са извършени договаряния с Министерство на културата, което напълно поддържа концепцията. Освен това се планува да бъде проведена и пътуваща галерия, която да показва историческото благосъстояние на Благоевград и района. Гостите от Франция демонстрираха сериозен интерес към актуален Благоевград и неговата история. След срещата, делегацията посети Регионален исторически музей – Благоевград.
По време на визитата, гостите от Франция изрекоха своите отлични усещания от трансформиралия се в традиция фестивал „ Франкофоли “, като обявиха посещаване за четвъртото следващо издание на музикалното събитие през 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР