София. Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта

...
София. Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта
Коментари Харесай

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

София. Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка поради ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “. Той е свикан от Прокуратурата в качеството на обвинен по инспекцията на ремонта. Обновяването на улицата стартира през май и включва замяна на настилката, осветлението и релсовия път. За това качествено ли се ремонтира основната столична улица се заприказва при започване на октомври. Общинските съветници от БСП- София желаеха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и митинг пред постройката на Столична община с искане кметът да освободи поста поради некачествени поправки. В отговор общинските съветници от ГЕРБ обявиха, че истеричните обстановки, които Българска социалистическа партия основават към ремонта, са сюжет за предизборна акция. Йорданка Фандъкова наложи глоба от 100 хиляди лв. на компанията, която реализира строителния контрол. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще ревизира ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “. Изпълнител е „ Джи Пи Груп “, която е разследвана от страната за корист с евросредства. Компанията приключи присъединяване си в други поръчки на Столична община. През ноември от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че също ревизират ремонта на столичната улица. Проверката на районното министерство е по сигнал на гражданската организация „ Спаси София “. Въпреки рецензиите от Столична община оповестиха, че изпълнителят работи в период, като трамвайното трасе ще бъде готово за Коледа.
След като разгласи, че подава оставка, Евгени Крусев съобщи, че ще отбрани името си. „ Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в тази ситуация е да си подам оставката, с цел да може проверяващите да си свършат напълно работата “, уточни той. Крусев изясни, че Столична община оказва цялостно подпомагане на проверяващите органи. „ В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на инспекцията на Прокуратурата “, акцентира Евгени Крусев. „ Ако съм бил измамен от архитект или различен участник в целия развой по изработката на плана, се надявам Прокуратурата да го откри “, разяснява той. По думите му преди ул. „ Граф Игнатиев “ е приличала на ориенталски битак, а в този момент е една от най-красивите улици на София. Евгени Крусев беше безапелационен, че оставката е негово персонално решение. Очаква се той да даде показания в Следствието на 11 декември. Все още не е ясно в какво е упрекнат и кой ще заеме мястото му. Проверките на ремонта не престават. Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че ще одобри оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. „ Като възложител на плана Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „ Граф Игнатиев “ е огромен план, при реализацията на който се изисква експертизата и способените решения на необятен кръг специалисти, включително и проектантите. В този развой всеки един носи своята персонална и професионална отговорност “, съобщи столичният кмет.
Според Българска социалистическа партия оставката на Евгени Крусев е шах на пешката, с цел да спасим царицата. Лидерът на БСП- София Калоян Паргов напомни, че отговорност за ремонта към този момент е търсена в първо лице само число от кмета на София, а не от заместниците или по този начин наречените буфери, които я пазят в спешна обстановка. „ Дълбоко се колебая, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод единствено на персонално решение, в това число оставката на министрите “, разяснява той. Паргов съобщи, че оставката на един зам.-кмет няма да реши проблемите, тъй като отговорността за назначенията носи Йорданка Фандъкова.
„ Фокус “ напомня: Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление превоз, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани персонално от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се отдръпват беше социална поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския превоз. Търгът по публичната поръчка беше разгласен от Центъра за градска подвижност и извоюван от компания на брачна половинка на Коцева.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР