София. За вчерашното денонощие са регистрирани над 20 000 разряда

...
София. За вчерашното денонощие са регистрирани над 20 000 разряда
Коментари Харесай

Доц. Боряна Ценова: Над 20 000 разряда мълнии са регистрирани за вчерашното денонощие над страната

София. За вчерашното денонощие са регистрирани над 20 000 разряда мълнии над страната. Това сподели доцент Боряна Ценова от Секция „ Числено моделиране “ към Департамент „ Прогнози и осведомително обслужване “ към Национален институт по метеорология и хидрология в изявление за дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ . " Това е един естествен ден с гръмотевична активност. В събота, беше денят с най-вече регистрирани гръмотевици и мълнии за страната за този месец, е имало към 32 000. Изследванията на гръмотевичната активност у нас за десетгодишен интервал демонстрират, че към 30% от всички мълнии са регистрирани през юни месец ", съобщи доцент Ценова.

Тя изясни, че главен инструмент за правене на краткосрочните прогнози са числените модели. Обикновено районните модели са с доста по-добра разграничителна дарба от световните, разясни доцент Ценова. В нашия институт употребяваме два такива модела: ALADIN, който пускаме за Балканския полуостров, и „ Арон “, който пускаме най-вече за нашата страна. Последният разрешава да се дава числена прогноза в доста гъста мрежа. При нас сега е на 2,5 км. Прогнозата напред е за 48 часа напред “, изясни доцент Ценова и добави, че упоритостта е в бъдеще да се покрива на 1 километър.

Една от дейностите на Департамент „ Прогнози и осведомително обслужване “ на Национален институт по метеорология и хидрология е визуализацията на разнообразни метеорологични данни. Основната активност е обвързвана с подготвянето на числена прогноза за времето.

Доц. Боряна Ценова изясни, че сензорите, които се употребяват, са на великобританската система за вписване на мълнии. " Най-близките сензори са във Финландия и в Кипър. Тази система употребява доста нискочестотни сигнали и по тази причина може да бъдат употребявани по-малко антени, с цел да се записват сфериците, които излъчват мълниите, с много добра акуратност ", сподели още тя.
Числените прогнози за през днешния ден демонстрират, че са вероятни и градушки тук-там, добави доцент Ценова.
Милослава АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР