София. Ясното очертаване на границите докъде стигат правата и задълженията

...
София. Ясното очертаване на границите докъде стигат правата и задълженията
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: В полза на потребителите е и двете страни по една сделка да имат права и задължения и те да са пределно ясни

София. Ясното обрисуване на границите до каква степен стигат правата и отговорностите на двете страни в една потребителска договорка пази в не по-малка степен самия покупател. Такова мнение изрази ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Имате думата “ по Канал 3 с водещ Александър Владимиров, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
Според него е несъмнено, че в връзките потребител-търговец първият има повече права и когато те са нарушени, контролният орган следва да се намеси с налагане на наказания и оказване на нужното подпомагане за разрешаване на проблема. Тези права обаче са с избрани граници, които имат регулаторен темперамент, тъй като са сложени от закона. Същевременно постоянно при свободното взаимоотношение на пазара търсенето дефинира предлагането, посочи Маргаритов. „ Тези, които вършат политиката, одобряват законите и ние, които правим контрола, ще сме си свършили работата, когато двата аспекта си взаимодействат, без да се залита нито в едната, нито в другата прекаленост “, разяснява той.
Маргаритов смята, че точно затова при идни промени в нормативната уредба европейските институции потеглят по пътя на разговора. Той уточни най-новия образец за това – така наречен „ Нова договорка за потребителите “, която ще бъде разисквана с всички заинтригувани страни в държавите-членки преди новите правила да бъдат въведени в националните законодателства.
Независимо от това, че правата и отговорностите на потребителите и търговците са написани в настоящата нормативна уредба, в избрани съответни обстановки тя може да не предлага най-адекватните решения. „ Може би част от регламентацията допуска намесата в такива случаи на контролните органи – те да изискват от търговеца с изключение на гарантирането на тези права, и една крачка повече – едно отношение, един жест “, уточни Маргаритов. Той направи ангажимента, че не става въпрос за институционална насила, а за положителни практики, които в една или друга степен са се наложили на пазара И добави, че усещането на контролния орган е, че в сходни обстановки търговците се пробват да оказват помощ и то малко над отговорностите им по закон.
Европейската комисия, водена от желанието да продължи да усъвършенства потребителското законодателство, създава няколко тематики, изясни ръководителят на КЗП. По думите му едната група въпроси е обвързвана с усъвършенстване на законодателството в региона на онлайн търговията, като да вземем за пример уточнение на периодите и изискванията, при които търговецът ще има обвързване да одобри назад закупена стока и да възвърне заплатените за нея суми на възползвалите се от правото на отвод клиенти. Цели се и възстановяване на уредбата във връзка с груповите искове – потребителите да имат право в един развой да търсят както проявление на избрана неточност на търговеца под формата на нелоялна процедура или неравноправна уговорка, по този начин и да претендират за полагащото им се обезщетение. Новата договорка за потребителите следва да реши и казуса с двойния стандарт при потребителските артикули.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР