София. Вследствие на пандемията от COVID-19 много от българските потребители

...
София. Вследствие на пандемията от COVID-19 много от българските потребители
Коментари Харесай

Потребителите на кредитна карта в България са похарчили с 64% повече пари онлайн по време на пандемията

София. Вследствие на пандемията от COVID-19 доста от българските консуматори трансформираха навицитe си на заплащане и безкешовите разплащания са във напредък. Това сочат данните на потреблението на кредитна карта Бяла Карта, предоставени от „ Аксес Файнанс “ .

Сред водещите аргументи най-вероятно са локдауните, както и евентуалният боязън от разпространяването на болестта и желанието на хората да минимизират физическия контакт, разясняват специалисти от „ Аксес Файнанс “.

Анализ на потреблението на клиентите на Бяла Карта демонстрира, че през декември 2020 година е достигната точката на най-голям дял на онлайн преводите – 31% от всички преводи, а в това време се регистрира най-нисък дял на тегленията на банкомат – 36%. Данните демонстрират, че потребителите се ориентират към отдалеченото разплащане на артикули и услуги, като стартират от ден на ден да се възползват от удобството на финансовите принадлежности.
Тенденцията за увеличение на онлайн преводите стартира да се следи още в интервала преди пандемията, а в случай че се резервира и през 2021 година, за първи път онлайн преводите може да изпреварят тегленията на банкомат като дял. Данните за потреблението дават явен сигнал, че навиците на извършване на покупки на потребителите са почнали да се трансформират, а пандемията от COVID-19 е дала мощен подтик на онлайн резплащанията.

Според данни, предоставени от Mastercard, анализиращи потреблението на кредитни и дебитни карти в България, броят на онлайн преводите в категориите бързооборотни артикули, спорт и съоръжение за дома е достигнал впечатляващия растеж от 160% през 2020 година, съпоставено с 2019 година

Според данни на „ Аксес Файнанс “, изхарчената сума онлайн от потребителите на кредитната карта е с 64% по-голяма от март 2020 година до февруари 2021 година по отношение на март 2019 година – февруари 2020 година

Как потребителите харчат парите си онлайн и на ПОС терминал?
От началото на пандемията до февруари 2021 година се вижда впечатляващ растеж в сегмент „ електроника и техника “, където общата изхарчена сума онлайн е с 93% по-голяма по отношение на същия интервал на миналата година.
Предвид дълготрайното затваряне на молове и магазини се вижда и растеж на общите суми, изхарчени онлайн за облекла и козметика, надлежно с 37% и 22%. Любопитен е фактът, че сумата, изхарчена за артикули втора ръка онлайн, е нарастнала с близо 70%.

Анализът на потреблението демонстрира, че по време на пандемията се е повишил ползата към безкешовите разплащания. Потребителите на кредитната карта заплащат все по-често и по-големи суми на ПОС терминал в хранителни магазини. От началото на пандемията се регистрира растеж от 64% на общата сума, платена на ПОС терминали в супермаркети и дребни хранителни магазини. От „ Аксес Файнанс “ регистрират, че 35% от сумите, платени на ПОС терминал с кредитна карта, са в супермаркети и дребни хранителни магазини. За съпоставяне, през предходния оценен интервал едвам 21% общата сума, похарченa от потребителите, е в супермаркети.

Забелязва се и по-висок интерес към извършването на покупки на хранителни артикули онлайн. От началото на пандемията, потребителите са похарчили с 8% повече в онлайн супермаркети.
Картодържателите са похарчили с близо 80% по-малко пари на ПОС и близо 50% по-малко онлайн за заплащания към туристически организации. Тези данни не са изненада, имайки поради дългите интервали, в които пътуванията в страната и чужбина бяха мощно лимитирани.
Интересни са и данните за другия най-засегнат стопански бранш – заведения за хранене и заведения за хранене. През януари 2021 година, по време на втория локдаун, спадът в потреблението в заведения за хранене и заведения за хранене доближава до 58%.

За цялата 2020 година само през август 2020 година изхарчените суми в заведения за хранене и заведения за хранене надвишават пиковото ползване в тези обекти от януари 2020 година – с 4%. Това съответствува с най-активния интервал на летния туристически сезон.
Това са някои от най-интересните трендове от изследването на потребителските привички на потребителите на. Данните са статистически на база преводите с дейни кредитни карти, издадени от „ Аксес Файнанс “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР