София. В рамките на провеждащото се днес Общо събрание на

...
София. В рамките на провеждащото се днес Общо събрание на
Коментари Харесай

В София ще бъде открит форумът „Бъдещето на Европа и България – новите измерения за местното самоуправление“

София. В рамките на провеждащото се през днешния ден Общо заседание на НСОРБ ще се състои полемика на тематика „ Бъдещето на Европа и България през призмата на рецесиите “. Целта на форума е да очертае целите, дефинирани от държавното управление на национално равнище, да образува визия по основните за локалната власт въпроси и да набележи главните сфери на бъдещо взаимоотношение. За присъединяване в събитието са поканени и вицепремиерите Асен Василев - министър на финансите, Гроздан Караджов - министър на районното развиване и благоустройството, Борислав Сандов - министър на околната среда и водите, Калина Константинова - заместител министър-председател по дейно ръководство и Корнелия Нинова - министър на стопанската система и промишлеността.

Обсъдени ще бъдат и съответни проблеми, свързани с локалното самоуправление. Сред основните тематики са по-добрата съгласуваност сред институциите, идната актуализация на бюджет 2022 и съответните стъпки по въвеждане на финансовата децентрализация. Вицепремиерите ще разясняват и тематиките, свързани с стратегиите с европейско финансиране през новия програмен интервал и Плана за възобновяване и резистентност, бъдещия Фонд за общински вложения, ролята на локалните управляващи в Зеления преход и идните промени в метода и механизмите за ръководство на отпадъците.

Послание към форума ще насочи Дубравка Шуица - заместник-председател на Европейската комисия и Еврокомисар за демокрацията и демографията, координатор на Конференцията за бъдещето на Европа, на база на резултатите от която са в развой на разискване и бъдещите промени в структурата и действието на Европейски Съюз. По време на заключителното събитие на най-мащабното допитване до европейското население през февруари 2022 година в Дъблин, заместник-председателят на Европейска комисия посочи един от главните заключения на Конференцията – решенията да бъдат вземани на локално равнище. Дубравка Шуица е някогашен кмет на Дубровник и има извънреден принос както за неговия подем като туристическа дестинация под закрилата на ЮНЕСКО, по този начин и за непопулярни решения като ограничение на туристическия трафик в интерес на напъните за запазване на културното наследството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР