София. В последните години на съвместна работа и членство в

...
София. В последните години на съвместна работа и членство в
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник

София. В последните години на взаимна работа и участие в Европейски Съюз и НАТО Германия се утвърди като наш скъп другар, приближен сътрудник и стратегически съдружник. Това съобщи президентът Румен Радев, който връчи на посланика на Федерална република Германия у нас Детлеф Лингеман медал " Стара планина " първа степен, оповестиха от прессекретариата на президента. Дипломатът получи висшето държавно отличие за извънредно огромните си заслуги за укрепването и развиването на българско-германските връзки.
Връчването на оценката президентът Радев дефинира като израз на самопризнание за персоналния принос на немския посланик, както и на смисъла, което България отдава на съдействието си с Германия.
„ Отличните двустранни връзки в днешно време се дължат на поредната работа на нашите две страни, само че и на извънредно всеотдайната активност на генерации български и немски дипломати “, означи президентът Радев и посочи ангажираността в работата на немския дипломат през мандата му и неговия принос за активизирането и разширението на двустранните връзки. Държавният глава напомни резултатния политически разговор с разменени визити на най-високо равнище, както и срещи на други равнища по значими въпроси.
„ Благодарение на дипломат Лингеман получихме значима поддръжка от Германия в основни области като правосъдната промяна, сигурността и контрола на външните граници на Европейски Съюз, усвояването на еврофондове, дуалното обучение “, уточни президентът Радев.
Изключително високо ценим напъните на дипломат Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни връзки, съобщи президентът и добави, че немските предприятия в България са към този момент близо 5000, а двустранният стокообмен се е повишил и към този момент е над 6,6 милиарда евро за миналата година. Германските вложения в България доближават близо 3 милиарда евро, с което Федерална република Германия се утвърди като водещ вложител у нас. Държавният глава означи и дейните старания на дипломат Лингеман за разширение на съдействието в региона на културата, науката и образованието. По думите на президента Радев в границите на целия си мандат дипломат Лингеман е образец за висок професионализъм, за дейна работа и персонална ангажираност.
От своя страна Детлеф Лингеман благодари за казаното за неговите старания и съобщи, че приема ордена като представител на родината си и на всички, работили дружно с него неуморно за разширението на двустранните връзки с България. Отношенията са отлични в политиката, стопанската система, културата, уточни посланикът. Туризмът процъфтява с към милион немски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и влагат в персоналното си бъдеще, тези младежи влагат обаче и в бъдещето на нашите двустранни връзки, уточни посланикът.
„ България предприе основни дейности в промяната на правосъдната система, самостоятелният съд е крайъгълен камък за стимулиране на непознатите вложения и икономическото развиване “, сподели дипломат Лингеман. По думите му Германия е най-големият търговски сътрудник на България, само че има доста по-голям капацитет, който може да бъде осъществен, в случай че промените бъдат изпълнени.
Посланикът засегна и тематиката за идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз като означи, че това е голяма задача и е предизвикателство за всяка страна. „ България потвърди, че е благонадежден сътрудник в границите на Европейски Съюз “, сподели дипломат Лингеман и даде като образец това, че страната ни поставя големи старания с поддръжката на сътрудниците за защитата на външните граници на Европейски Съюз.
„ Днес всички сме изправени пред особените провокации на Европейски Съюз и мотото ви е, че " Съединението прави силата ", само че това важи за всички нас. Сигурен съм, че България сполучливо ще се оправи с идните провокации “, уточни немският посланик, който дефинира историята и културното завещание на България като голямо благосъстояние освен за страната, само че и за цяла Европа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР