София. В Американския център на Столична библиотека на за четвърти

...
София. В Американския център на Столична библиотека на за четвърти
Коментари Харесай

За четвърти път бяха раздадени Годишните награди на Столичната библиотека

София. В Американския център на Столична библиотека на за четвърти път се организира церемонията „ Годишни награди на Столична библиотека 2017 “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова съобщи, че 450 хиляди са книгите, които софиянци са взели в домовете си, а 500 хиляди са визитите в библиотеката. „ И част от най-верните ни читатели през днешния ден ще бъдат наградени “, сподели още тя. На церемонията участваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът доцент Тодор Чобанов и част от най-популярните сега български създатели.
За публицист на годината беше награден Милен Русков, чиито художествени романи са били най-предпочитани от читателите на библиотеката през 2017 година За най-четен създател на научна и научно-популярна литература бе отличен акад. Георги Марков, а за детска литература - Живка Шопова. Награди за най-четени модерни български писатели получиха Захари Карабашлиев, Ивинела Самуилова и Ангел Игов.
Читател на годината стана Валя Петрова. Тя има висше обучение – Социални действия. Работи в софийската районна организация към Съюза на слепите. Читател е на Столична библиотека от 2007 година Предпочита художествена литература и употребява интензивно всички отдели на библиотеката. Сканира книгите, които заема за дома, и с помощта на създаден синтезатор за българска тирада, книги, текстове, документи или PDF файлове на български могат да бъдат изчитани с глас, вместо да бъдат четени от екрана
10-годишният Кристиян Тодоров завоюва първо място в категорията Читател на детска литература . Кристиян е възпитаник в 4 клас на 7 СУ " Свети Седмочисленици ". От 4 години е четец на Столична библиотека. Чете исторически книги, енциклопедии и литература за възрастни.
В категория Виртуален четец победител е Вера Хинчева на 36 година Читател е на Столична библиотека от 20 години. Завършила е Българска лингвистика и сега работи като публицист в News.bg. Предстои й да бъде зачислена като постоянен докторант в Института за литература на Българска академия на науките. Ползва интензивно онлайн услугите на Столична библиотека, като резервира книги от разнообразни звена на библиотеката, от всички области на знанието.
Цветелина Цветкова-Делчева (52 г.), Севдалин Христов (67 г.) и Даниел Делчев (27 г.) завоюваха в категория Най-четящо семейство . Семейството е деен четец на Столична библиотека повече от 10 години. Цветелина Цветкова-Делчева работи в областта на туризма, Севдалин Христов е пенсионер, а Даниел Делчев е част от системата на Министерство на вътрешните работи. Всеки от членовете на фамилията има свои литературни ползи и желания, само че това, което ги сплотява, е общата им пристрастеност – четенето, и високата оценка, която дават на обслужването в Столична библиотека.
Награди за медийно отразяване на Столична библиотека за 2017 година получиха:
Награда за интернет медия – Информационна организация „ Фокус ”;
Награда за електронна медия - Българска национална телевизия 2 – за забележителен принос за одобряване на задачата на Столична библиотека в разпространение на четенето; БНР, стратегия Хоризонт – за забележителен принос за одобряване на задачата на Столична библиотека в разпространение на четенето; Телевизия „ Европа “ - за отразяване на акциите на СБ;
Награда за печатна медия - вестник „ Монитор “;
Награда за кореспондент - Анжела Димчева – вестник „ Труд “ ; Марина Евгениева – бТВ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР