София търси концесионер на ремонтиранта минералната баня в Банкя, който

...
София търси концесионер на ремонтиранта минералната баня в Банкя, който
Коментари Харесай

София търси концесионер да налее 4 млн. лв. в спа комплекс в банята в Банкя

София търси концесионер на ремонтиранта минералната баня в Банкя, който да построи и балнео и спа център в постройката ѝ. В него би трябвало да се обитава и огромен под земята басейн. Това стана ясно от изявление на общинския консултант от ГЕРБ Анна Стойкова, която дружно със своя сътрудник Симеон Колев и с кмета на Банкя Рангел Марков посетиха банята в Банкя в понеделник.

Търсят се 4 млн. лева

" Търсим концесионер, който да вложи 4 млн.лв., в това число за строителството на под земята басейн с дължина 25 метра, озеленен покрив с дребна светла част, дребен детски басейн и джакузи. Концесията ще бъде със период 20 години, а минималната концесионна такса на година - 200 хиляди лева ", уточни Стойкова.

Тя добави, че жителите на Банкя са подкрепили концепцията за строителство на огромен басейн, тъй като точно този вид дава опция за прилагане на минералната вода от повече хора.

Предвижда се бъдещият концесионер да поеме както риска за строителството на огромния басейн, по този начин и за ръководство и стопанисване на балнео и спа комплекса. Стойкова акцентира, че в документите са заложени условия, които да подсигуряват качествени спа и балнео услуги. Заложени са и условия за преференции към възпитаници, пенсионери и хора в неравностойно състояние, уточни Стойкова.

Очакван старт напролет

Кметът на Банкя Рангел Марков напомни, че през 2007 година банята в Банкя е била в извънредно тежко, спешно положение. Осем милиона лв. е коствала реставрацията ѝ.

" Ако няма спънки, напролет минералната баня може да стартира да действа. Процедурата е направена по този начин, че банята може да проработи в двумесечен период след сключване на концесията. Изграждането на басейна не е спънка банята да се употребява ", посочи Марков.

Рокади

През юли стана ясно, че " спасителят " на банята в Банкя - повсеместен пенсионен фонд " Алианц България ", се отхвърля от полученото право на градеж за 35 години, през които трябваше да построи и експлоатира балнеоложки хотел с летен спектакъл, външен басейн и под земята паркинг до банята. Дружеството се постанова да се отдръпна от инвестицията поради, заради което хотелът най-вероятно ще се строи от " Блокс груп ". За полученото право на градеж " Алианц " вложи 8 115 001 лева без Данък добавена стойност, които отидоха за възобновяване на банята в Банкя. По контракт след 35 години употреба от пенсионния фонд балнеохотелът трябваше да стане благосъстоятелност на общината.

Сега пенсионният фонд счита да си възвърне сумата, като преотстъпи правото на градеж на нов вложител - " Блокс груп " АД посредством препродажба, стана ясно тогава от отчета, признат от Столичния общински съвет.

Пред Mediapool основният изп.-директор Владислав Русев уточни, че по договорката по препродажбата се работи и се чака нейното завършване да стане в околните месеци на 2021 година.

Предисторията

Голямата баня в Банкя е монумент на културата и пустееше и се разрушаваше над 17 година През 2009 година собствеността ѝ бе трансферирана безплатно от здравното министерство на общината. Столичната администрация направи два опита да я отдаде на концесия с право на създаване на хотел до нея, надлежно през 2013 и 2015 година, само че и двата не дадоха резултат. Затова локалната власт се отхвърли от тази опция и през април 2017 година раздели двете процедури. Направи търг за отстъпено право на градеж на хотел, а заплатената сума от пенсионно сдружение " Алианц България " бе вложена в реституция, възобновяване и създаване на актуален спа център в банята.

В края на 2017 година " Консорциум Банкя 2020 " завоюва състезанието на Столична община за планиране, реституция, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7.939 млн. лева с Данък добавена стойност. Именно тези средства бяха обезпечени, откакто общината продаде на " Алианц " право на градеж на хотел наоколо до банята.

В достоверен тип бяха реставрирани двете царски бани и истинските басейни. Наред с това обаче ще има и актуален спа център със сауни, парни бани, джакузита и така нататък На процедура огромната баня в Банкя ще се трансформира в най-големия балнеоложки спа център в България с 5200 кв.м разгъната застроена повърхност. Хотелът, чийто градеж буксува, след приключване на 35-годишния период би трябвало да бъде предаден във притежание на общината. По план той би трябвало да е сред 7000 – 8000 квадрата, според оптималните параметри на устройствения проект.

Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa нa 7 мapт 1907 година и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 година Oткpитa e нa 24 мaй 1911 година Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa проектант Карл Xoxeдep oт Mюнxeн с поддръжката на пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Банята е една от трите здания на Проф. Хохедер, издигнати отвън Германия (другите две са в Болцано, Италия, и Трансилвания, Румъния). В построяването на банята в Банкя са били вложени близо 1 милион златни лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР