София. Сийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил

...
София. Сийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил
Коментари Харесай

Сийка Келбечева, заради която английската кралица стана на крака и аплодира българския флаг, празнува днес юбилей

София. Сийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил олимпийска купа в гребането на игрите в Монреал 1976, чества през днешния ден 70-годишен празник. Заедно със Стоянка Груйчева те побеждават в Канада в конкуренцията на двойка без рулеви и сервират сензацията, като изпреварват посочените за безспорни любимци лодки на Германска демократична република и Федерална Република Германия. Четири години по-късно двете печелят бронз на олимпиадата в Москва. Като екип имат още едно четвърто място на международното състезание в Нотингам през 1975 година И още - Келбечева и Груйчева са част от оня паметен юлски ден на гребния канал в Монреал, когато единствено в границите на два часа България се снабдява с три оценки и 9 олимпийски медалистки!

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Сийка Келбечева като й желае доста здраве, мощ и триумфи.

Олимпийско злато пред погледа на аплодиращата българското знаме британската кралица

„ …Първоначално Сийка гребе в осморка, а Стоянка в четворка, само че това скоро се трансформира. Треньорът на българския тим Николай Здравков през 1974-а събира двете в една лодка. Първо са двойка скул, само че по-късно се откриват в разпашното гребане. При този жанр се гребе единствено от едната страна на лодката - Сийка отдясно, а Стоянка отляво. Те бързо се сработват и стават неразлъчен тандем. Още през идващото лято на международното Нотингам 1975 българките демонстрират класа – класират се четвърти, оставайки на стотни от бронза.

Ски-бегач ги води към олимпийския връх

Този първи триумф още повече ги стимулира да продължат дружно. Тогава за техен персонален треньор назначават руснака Виктор Дорофеев. Двете го посрещат с огромни запаси, тъй като считат, че е спуснат по партийна линия и най-много тъй като в никакъв случай не се е занимавал с гребане. Бившият ски бегач обаче се оказва печеливша карта. Наред с физическата подготовка, той натъртва на техниката и на детайлите в тренировките. Постепенно ледовете се стопяват, в резултат на отличните резултати в подготовката. Олимпиадата наближава и двете амбициозни спортистки изрично се убеждават – Дорофеев може да им помогне в преследването на орден от игрите.

В Монреал 1976 погледите към новата дисциплинираност - женско гребане са ориентирани най-много към представителките на Германска демократична република и Федерална Република Германия, които преобладават на последните международни шампионати. Сред любимците са и румънките. В сериите най-бързи са западногерманките, Келбечева и Груйчева остават втори, а тогава единствено спечелилите не престават напред. В репашажа обаче българките изпреварват Германска демократична република и това се регистрира като огромна изненада.

Във финала лодката на Федерална Република Германия е любимец. Немският тандем обаче два пъти преплита гребла в шамандурите на индикиращите линии и това освен го изнервя, само че и забавя. Българките са в огромната игра и крепко държат греблата. „ Преди последните стотина метра усетих по какъв начин някаква голяма тежест затиска раменете ми – разкрива Келбечева. - Беше ми доста мъчно, само че тъкмо тогава чух гласа на Таня и като че ли някаква ръка махна тежестта от мен. Последните метри бяха изтощителни. Финиширахме и погледнах таблото. Шампиони! Не можехме да повярваме. От отмалялост едвам излязохме от лодката. Още помня, по какъв начин по време на българския химн всички бяха на крайници, а измежду публиката видяхме британската кралица. И тя с почит аплодираше нас и развятото най-високо родно знаме. “

Денят 24 юли 1976 година е исторически за българското гребане. В рамките на два часа първо четворката ни с рулеви сграбчва сребро, след това тандемът Здравка Йорданова - Светла Оцетова печели злато на скул и най-после като черешка на тортата побеждават Келбечева и Груйчева. Три оценки и 9 медалистки за два часа! Това са първите олимпийски медали за страната в този спорт.

Година по-късно Келбечева и Груйчева са ощетени в преследването на международна купа. На шампионата Амстердам 1977 двете са в отлична форма, само че ги дисквалифицират за два фаулстарта. „ Сигурна съм, че вторият фаул бе на румънките – твърди Груйчева. - Но по този начин е в гребането – огромните сили несъмнено се плашеха от нас, тъй като бяхме съвсем сигурни победителки. Така прочее ощетиха и Руми Нейкова в Сидни… “

Пълния роман за забележителната кариера на Сийка Келбечева и цялата статистика на нейните триумфи ще намерите в излязлата неотдавна от щемпел енциклопедия „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “ с създатели Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР