София. Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат

...
София. Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат нови водопроводни и канализационни мрежи с европейско финансиране

София. " Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат нова водопроводна и канализационна мрежа с европейски средства. ВиК - Силистра кандидатства за финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 “ за огромния воден план на стойност 78 млн. лева Средствата ще бъдат вложени в реорганизация и доизграждане на ВиК мрежи. За тези обитаеми места ще бъде направена и реорганизация на външни довеждащи водопроводи. Това сподели в Силистра през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. В града тя взе участие в полемика за районното развиване и европейската взаимност.
" В региона се извършват 20 контракта на стойност над 34 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 ", заяви министър Аврамова. " С близо 8 млн. лева по четири плана се обновяват детска ясла, детска градина, главно учебно заведение, четири професионални гимназии и общински център за извънучилищни действия. 2,3 млн. лева по плана на Министерство на здравеопазването се влагат в модернизацията на 6 центъра за незабавна помощ. Подкрепени са 7 обществени обекта, които се употребяват от близо 420 лица в процеса на деинституционализация. По 7 плана на обща стойност 8,5 млн. лева се извършват ограничения за повишение на енергийната успеваемост в 19 здания. В резултат от осъществяването им жилищата на близо 200 семейства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разноски за отопление през зимата. Приключи реконструкцията на пл. „ Албена “ в регионалния център. С малко над 2 млн. лева бяха облагородени над 30 000 кв. м повърхност в града. Възстановен беше знаковият монумент „ 1800 години Силистра “, който е построен в чест на оповестяването на Силистра за самоуправляващ се град през 169 година. Първоначалният си тип възвърна и водното огледало пред монумента. Финансиране от програмата може да получи още един план – за създаване на обществени жилища.
През 2018 година с 5 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” главно бяха ремонтирани съвсем 10 км от второкласния път Кубрат - Старо Село - Тутракан ", подсети министър Аврамова. " Със средства от европейската стратегия в края на предходната година бяха рехабилитирани още 21 км от пътя Разград - Търговище. Като резултат от двата плана са актуализирани общо над 30 км от пътя, свързващ областите Силистра, Разград и Търговище, което увеличи сигурността при придвижване по републиканската мрежа в района. Подобриха се връзките с пътищата Русе - Разград, Търговище - Шумен, Русе - Силистра, Попово - Лозница и Русе - Кубрат - Исперих, както и връзката с Дунав мост при Русе. При съществуване на икономисан запас от програмата, Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще кандидатства за средства за финансиране на рехабилитацията на други 9,6 км в региона по пътя Каблешково - Межден ", заяви районният министър.
Петя Аврамова сподели още, че през предходната година в региона е изработен предпазен ремонт на три пътни сектора с обща дължина над 32 км. " За задачата са вложени близо 17 млн. лева от бюджета на АПИ. През тази година, при удобни климатични условия, ще продължат строително-монтажните работи на близо 6 км от пътя Алфатар - Коритен в община Кайнарджа. Очаква се те да приключат през месец май. Инвестицията е малко над 3 млн. лева Предвижда се осъществяването на предпазен ремонт и на още близо 30 км републикански пътища в региона. Предстои правенето на софтуерни планове на обектите с индикативна стойност близо 16 млн. лева
В региона се извършват 18 плана по стратегия ИНТЕРРЕГ V-A „ Румъния – България “, които ще допринесат за възстановяване на превоза, развиването на туризма, запазване на околната среда и други. По един от тях ще се разработят взаимни туристически артикули сред общините Силистра и Кълъраш. Предвижда се и реорганизация на Художествената изложба в Силистра. По различен план ще се усъвършенства публичният превоз в Силистра и Наводари. По него Силистра ще реконструира и възвърне улица „ Никола Й. Вапцаров “, която е вход и излаз на града към граничния контролно-пропускателен пункт. Ще бъдат построени и еднопосочни велосипедни алеи за да стимулирането на потреблението на „ зелен “ превоз в града, а взаимен справочник ще осведоми за велоалеите и туристическите направления. Амбициозен е и планът „ Съвместно доброволчество за сигурен живот ”, който цели да усъвършенства подготовката на популацията за реакция при изключителни обстановки в трансграничния район.
В Силистра районният министър разяснява още, че се разискват пет евентуални места за създаване на нов мост над река Дунав, който да свърже България с Румъния. “Нашето предпочитание е да изградим още пътища сред двете страни. Имаме подписан меморандум с румънска страна, въз основата на който ще се създадат изследвания за мост в региона на Свищов, Силистра, Русе, Оряхово, Никопол. Ще бъдат проучвани от двете страни както като транспортни коридори, по този начин и като пътникопоток, който ще минава през тях. Тепърва стартират взаимни дейности и прединвестиционни изследвания. Вече има капиталови планове от частния бранш за публично-частни партньорства за създаване на такива мостови съоръжени ”, сподели Аврамова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР