София се превърна в домакин на безпрецедентно събитие – огласена

...
София се превърна в домакин на безпрецедентно събитие – огласена
Коментари Харесай

Най-дългото хоро в София събра 1342-ма танцьори от цяла България и отправиха послание за мир

София се трансформира в хазаин на невиждано събитие – огласена от песни и танци от съкровищницата на българския фолклор и събрала стотици хора, стекли пред Националния замък на културата, съобщи БГНЕС.

Събитието, което събра софиянци и танцьори от цяла България, е неповторимо. По мотив Международния ден на танца под патронажа на Асоциацията на хореографите в България, на площада пред НДК се изви мощно хоро от 1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла и жители на столицата – толкоз, колкото са годините, от които България е на международната карта.

Това е най-голямото хоро, извивало се до момента в столицата, и посредством него уредниците насочат обръщение за мир по целия свят.
 
 БГНЕС

Събитието се провежда от Христо Димитров в и неговия отбор „ Българе “, а задачата му е, по думите на самия организато р, „ ние, българите, да покажем на останалия свят по какъв начин би трябвало да се живее “.

След площада хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК , където ансамблите показаха общ театър.

„ Такова предизвикателство в моя живот в никакъв случай не съм имал. Да направиш един театър, в който да вземат участие 1342-ма танцьори, но не да излязат един след различен на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да извършват един общ сюжет и постановка - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният замък в миналото е виждал в миналото нещо сходно ", сподели ръководителят на отбор „ Българе “ Христо Димитров.
 
 БГНЕС

Той се надява това да се трансформира в една хубава традиция.

" На 29-ти април, Световният ден на танца, в София да се прави едно голямо хоро, което да бъда обръщение на нас, българите, към останалия свят за това по какъв начин би трябвало да живеем. Щото нещо тоя свят го объркахме доста. И мисля, че едно такова обръщение ще повлияе позитивно “, добави ръководителят на " Българе ".

Водещата на събитието и член на ансамбъла Даниела Георгиева , съобщи от своя страна: „ Ние насочваме обръщение за мир по целия свят. Да напълним площада пред НДК с хора, облечени в носии, съгласно мен е една доста амбициозна задача. Аз персонално съм доста горда да вземам участие в нея “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР