София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни

...
София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни
Коментари Харесай

Ето кой общини се отказаха от зарята в името на животинките

София се отхвърля от заря та в новогодишната нощ. Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорданка Фандъкова се причисли към апела на Фондация " Четири лапи " общините да анулират новогодишното шоу с фойерверки.

Без заря остава и Стара Загора . В столицата парите за пиротехника ще се употребяват за светлинно шоу в навечерието на Нова година , споделя NOVA.

" Би било супер всеки да осъзнае какво предизвиква с едни красиви, сякаш привидно, бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им (на домашните любимци) може да изскочи ", изясни Нина Табова от " Четири лапи ". 

" Красивото за нас е ужасяващо за тях " – по този начин " Четири лапи " прикани за поредна година да се постави завършек на заря та в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните. 

" За тях светлините и шумът от фойерверките са извънредно стресиращи – могат да доведат до редица тежки болести на централната нервна система ", допълниха природозащитниците. 

Вносители и търговци на фойерверки обаче се оповестиха срещу това новогодишната заря да остане в историята.

" В предишните години се е гърмяло доста по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше огромен черен пазар – беше напълно друго. В момента съвсем няма произшествия ", изясни Тодор Попов, вносител на фойерверки. 

Официалните данни обаче демонстрират друго. В първите часове на 2018 към най-голямата незабавна болница у нас   " Н.И.Пирогов " – се обръщат петима, след боравене с пиротехника. това число последователно нараства с годините като при започване на 2021 пациентите са 10. 
След самодейността на фондацията, община Стара Загора се отхвърли да отпразнува настъпването на 2022 година със заря. И реши да подари заделената сума.
" Най-бюджетният вид е сред 5 и 15-20 хиляди лв.. Това несъмнено не е задоволителна сума, само че ние ще ги дарим ", сподели зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. 

" Не " на илюминациите в новогодишната нощ споделиха и от Столична община. И вместо със заря , 2022 година ще бъде посрещната със светлинно шоу. Но в други общини – като Благоевград – фойерверки ще има. 

" Ще останете сюрпризирани какъв брой хубава заря сме създали с какъв брой по-малко пари ", разяснява кметът на община Благоевград Илко Стоянов. 

Жители на Благоевград настояха вместо за заря , тези пари да бъдат дарени на фамилиите от изгорелия блок. Така, макар че заря та остава, кметът заделил същата сума от личната си заплата. 

Община Кюстендил също анулира новогодишната заря поради акцията на Фондация „ Четири лапи “- " Красивото за нас е ужасяващо за тях “. Това беше решено на последното за тази година съвещание на Общинския съвет, оповестява БНР.

" Общината не разполага с бюджет за обилна зяра - в последните години донори осигуряваха фойерверките. Именно донорите ще преценяват дали тази алегорична спестовност да бъде дарена за щедрост “, сподели на съвещанието кметът на града Петър Паунов. Всеки искащ ще може да посрещне новата 2022 година на площад „ Велбъжд “. Светлинно шоу заменя заря та за Нова година в София Светлинно шоу, вместо новогодишна заря , провежда Столичната община на 31 декември. За сметка на обичайните фойерверки от 19ч. в по... Прочети повече Ще има осъществявания на кюстендилски деца и на градския духов оркестър. Сдружението по туризъм ще обезпечи награди за част от присъстващите, под формата на ваучери за заведенията. Освен това ще има и лотария с награди, а най-после ще се извие и хоро край елхата.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров анулира заря та в новогодишната нощ. По този метод градът под тепетата ще поддържа самодейността на фондация " Четири лапи ", към която се причисляват някои от общините в страната, в това число и Столична.

Здравко Димитров моли жителите да не употребяват или най-малко да лимитират потреблението на пиротехника и фойерверки в честванията на Нова година. Традиционно Община Пловдив е подготвила забавна празничната стратегия за хората, които желаят да посрещнат нова година навън. На огромната сцена на пл. " Стефан Стамболов " от 22 часа стартират честванията за посрещането на 2022 година.
 
 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР